03 lipnja 2011

Ocat: (gotovo) jedini čistač koji ćete ikada trebati

Napisala Noël-Marie Taylor



Većina proizvoda za čišćenje spada u jednu od dvije grupe: toksični ili skupi. Iako sa obje grupe možete očistiti gotovo sve (ili barem ono što im nije izvan linije mogućnosti), postoji i treća opcija. Nije previše skupa i nije uopće toksična za ljude. Višestruko je funkcionalna – jedno pakiranje koristiti će vam za rublje, kuhinju, kukce i korov. To "čudotvorno sredstvo " jest ocat.

Ocat je slabi oblik aletilne kiseline koja nastaje fermentacijom šećera ili škroba. Posve je jestiv, i neće naštetiti želucu. A srećom po nas, sa njime se mogu čistiti mnoge stvari.

Upotrebe za ocat su gotovo nepresušne. Osim čišćenja odličan je i za kuhanje i za eksperimentalne domaće zadaće (sjetite se vulkana u 5. osnovne koji ste izrađivali od octa i sode bikarbone?). Čak postoje i mnoge dobrobiti za zdravlje.
U ovom članku fokusirat ćemo se na upotrebe octa za čišćenje. Za informacije o ostalim upotrebama, potražite linkove na dnu članka. Napomena: običan bijeli ocat najbolji je za slijedeće upotrebe; jer jabučni i ostale vrste octa mogli bi imati neželjeni efekt. Ocat se koristi u najčišćem obliku, osim ako je navedeno drugačije.

Bočica na sprej sa octom
Osim uobičajene boce sa octom dobro je pri ruci imati i bočicu na sprej. Zapravo, nabavite ih dvije – jednu za sasvim čisti ocat, drugu za razrijeđeni sa vodom u kombinaciji 50:50. Ocat u takvim, manjim bočicama olakšat će vam svakodnevnu upotrebu.

Svuda u kući
1. Za uklanjanje naljepnica kojima ste "ukrašavali" namještaj i druge površine – navlažite ih octom. Ostavite da djeluje najmanje 10 minuta, zatim obrišite i uklonite ukras.
2. Za trajni loš miris u prostoriji, ostavite u njoj veliku zdjelu napunjenu octom tijekom noći.
3. Za mrlje na tepihu, spužvom ili krpom upijte što je više tekućine moguće, ako je mrlja svježa. Tada mrlju posprejajte otopinom octa i vode. Ostavite da djeluje oko 2 minute, zatim upijte tekućinu ručnikom ili spužvom. Ponavljajte koliko je potrebno.
4. Za tvrdokornije mrlje, koristite mješavinu od 1 žličice octa, 1 žličice deterdženta za posuđe i 1 šalice tople vode. Proces provodite kako je opisano iznad. Kada završite čišćenje, posušite sušilom za kosu na najslabijoj toplini.
5. Za čišćenje prozora, poprskajte ih otopinom od pola octa i pola vode. Posušite novinama ili mekom krpom.
6. Za čišćenje srebrnine, bakra ili mjedi, otopite 1 žličicu soli u 1 šalici octa. Dodajte brašna da nastane pasta (1/4 šalice ili više). Namažite pastu na metalni predmet, pa ostavite da djeluje 15 minuta. Isperite toplom vodom i ispolirajte mekom krpom.
7. Podovi koje ne treba laštiti mogu biti očišćeni sa otopinom od 1 šalice octa na 1,5 litru vode.
8. Za čišćenje drvenih površina, uzmite mješavinu od 1/2 šalice maslinovog ulja, 1/2 šalice octa i 2 šalice tople vode. Nanesite na površinu mekom krpom. Posušite suhom mekom krpom.

U kupaonici
9. Za uklanjanje korozije ili nakupina kemikalija na glavi tuša, natopite ge octom preko noći.
10. Uklonite mrlje sa školjke WC-a prskanjem octom i brisanjem.
11. Za uklanjanje nakupina sapuna sa slavina, čistite ih mješavinom od 1 dijela soli na 4 dijela octa.
12. Poprskajte zidove tuša i zavjesu tuša sa octom da spriječite stvaranje plijesni.
U kuhinji
13. Kako biste udaljili mrave, prskajte octom okvir vrata, prozora, radne površine – sva mjesta gdje se mravi najčešće pojavljuju. Ako nađete njihov put (mravi najčešće koriste istu stazu), očistite ju octom.
14. Za uklanjanje loših mirisa iz odvoda sudopera ulijte šalicu ili više octa. Nemojte ispirati sudoper barem 1 sat.
15. Za začepljene odvode, prvo ulijte 1/2 šalice sode bikarbone. Zatim dodajte jednaku količinu octa. Kad mješavina prestane kipjeti, isperite toplom vodom. (Napomena: neki odvodi ne reagiraju dobro na ovu metodu čišćenja; prvo provjerite sa proizvođačem cijevi.)
16. Obrišite ruke octom nakon sjeckanja. Ocat uklanja jake mirise kao što su luk i češnjak, te mrlje od sokova voća.
17. Da biste očistili daske za rezanje od tragova mesa, prebrišite ih octom.
18. Uklonite jake mirise. Isperite staklenke mješavinom od jednakih količina vode i octa kako bi uklonili iz njih mirise luka ili češnjaka. Kuhanje vode u koju ste dodali nekoliko žlica octa uklonit će miris zagorene hrane.
19. Ocat je odličan za čišćenje svih površina u kuhinji – radnih površina, hladnjaka, štednjaka.
20. Za čišćenje mikrovalne pećnice, stavite u nju plastičnu zdjelu napunjenu sa 1/2 šalice octa i 1 šalicom vode, pa uključite mikrovalnu toliko da voda počne kuhati. Uklonit će se mirisi zaostali od kuhanja hrane, te će se u otpustiti mrvice zalijepljene hrane.
21. Za uklanjanje kave ili čaja sa porculana, očistite ih mješavinom octa i soli.

U praonici
22. Kako bi spriječili topljenje boje sa odjeće, natopite ju u ocat prije pranja.
23. Za smanjenje mucica na odjeći dodajte 1/2 šalice octa u vodu za ispiranje.
24. Mnoge trajne mrlje mogu se ukloniti octom: kava, čokolada, kečap, pekmez, coca-cola, vino. Mrlju nježno trljajte octom, zatim isperite.
25. Da bi bijela odjeća bila "sniježno bijela ", dodajte 1/2 šalice octa u vodu za ispiranje.
26. Za svježe krpene pelene dodajte 1 šalicu razvodnjenog octa u vodu za ispiranje. To će razbiti kiselinu urina i ukloniti i mrlje i loš miris.
27. Za uklanjanje mrlje od glačala, trljajte ju otopinom octa i soli.
28. Za uklanjanje ostatka sapuna iz perilice rublja, pokrenite perilicu na prazno sa 1 šalicom octa u prvoj vodi.
29. Za uklanjanje mirisa dima sa odjeće, dodajte 1 šalicu octa u kadu punu vruće vode. Ostavite odjeću da visi u istoj prostoriji tijekom nekoliko sati.
Njega kućnih ljubimaca
30. Kako bi zadržali mačke podalje od okna prozora ili sličnih površina, poprskajte ih octom. To će ih spriječiti i da grebu po sjedaćem namještaju (prvo poprskajte manje vidljivi dio tkanine kako ocat ne bi uzrokovao mrlje).
31. Kako bi spriječili pse da grebu vlastite uši, očistite ih mekom krpicom natopljenom razrijeđenim octom.
32. Ako se vaš pas zaleti u tvora, ocat će uništiti taj smrad bolje nego sok rajčice. Rastopite malo octa u vodi i time poprskajte krzno psa. Isperite toplom vodom. Ponovite ako je potrebno.