13 lipnja 2011

Čokoladna maska za lice



Ova vrhunska maska odlična je za hidratiziranje lica – koža vam ostaje vrlo glatka. Preporučuje se za normalnu kožu.

1/3 šalice kakao praha
3 žlice vrhnja za kuhanje
2 žlice kravljeg sira
1/4 šalice meda
3 žlice zobene kaše

Pomiješajte sve sastojke (najjednostavnije je u blenderu sa manjom posudom) i namažite kremu na lice. Odmarajte se 10 minuta, zatim isperite toplom vodom.

Više recepata za prirodnu kozmetiku potražite na Ukusna hrana

10 lipnja 2011

Lagani kolač od banane sa umakom od čokolade

napisala Harriet Hodgson



Banane su među najpopularnijim voćem na cijelom svijetu. Možda mislite da su pogodne samo za doručak, ali odlične su za sve deserte. Kuharica "The Boston Cooking School Cook Book," prvi puta objevljena 1896, sadrži recept za kolač od banane. Taj recept nije se mijenjao od tada, ali dostupnost nutricionističkih informacija jest.

Sudeći prema web stranici Produce Oasis, jedna srednja banana ima 110 kalorija, nema masnoće, nema kolesterola, nema soli, ima 29 grama ugljikohidrata, 4 grama vlakana, 400 mg kalija, 21 gram šećera i 1 gram proteina.

Kalij i šećer čine bananu "savršenom hranom za trkače", prema web stranici Devine Sports. "Jedenje banane usred utrke je odlična strategija kako bi se izbjeglo grčenje pri kraju utrke", piše na stranici. Ako vam se u stopalima često pojavljuju grčevi, pojedite koju bananu.

Banane su zdrave. Web stranica Pediatric Oncall popisala je vitamine i minerale koje sadrži banana: 17 mg kalcija, 36 mg fosfora, 0.9 mg željeza, 7 mg vitamina C, te male količine kompleksa vitamina B. Iako su banane jako dobre, one brzo postaju prezrele. Što se može sa prezrelim voćem?

Možete pripremiti lagani kolač od banane, što je jedna verzija staromodnog, ranije navedenog kolača. Umak od jabuka bez šećera može biti zamjena za dio margarina, a umjetni zaslađivači mogu zamijeniti šećer. Ovaj odličan kolač najbolje je jesti odmah nakon pečenja. Za još bolji okus dodajte mu tučeno vrhnje, čokoladni sirup i pržete lješnjake.

Sastojci
1 3/4 šalice brašna (prosijano)
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
2/3 šalice zdrobljenih, zrelih banana
1/4 šalice umaka od jabuke bez šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
3 žlice maslaca
1/2 šalice manje masnog kiselog vrhnja
1 1/2 šalice umjetnog zaslađivača
2 velika jaja
230 g tučenog vrhnja
čokoladni sirup bez šećera

Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stakleni pladanj za pite lagano namastite i ostavite da stoji.
U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol. U manjoj zdjeli pomiješajte banane, umak od jabuke i vaniliju.
Kremasto izmiješajte margarin, zaslađivač i kiselo vrhnje. Dopdajte jaja, jedno po jedno, i dobro ih umiješajte. Naizmjence dodajte prvo suhe sastojke, zatim vlažne. Tijesto prelijte na pladanj za pite i pecite 28 minuta, ili dok površina lagano potamni. Ohladite na žici.
Kolač narežite na kriške. Svaku krišku ukrasite tučenim vrhnjem. Prelijte malo čokoladnog sirupa preko kolača i pospite površinu prženim lješnjacima ili sjeckanim orasima. Ima za 12 porcija.

Još jedan ukusan recept od banane i čokolade nalazi se na Ukusna hrana

09 lipnja 2011

Sok limuna - 6 savjeta za ljepotu iz kisele voćke

napisala Danielle Sims



Majka Priroda opskrbila nas je mnogobrojnim korisnim sastojcima koji nam pomažu da ostanemo lijepe već stoljećima. Jedan sastojak koristan i za zdravlje i za ljepotu jest svježe iscijeđeni sok limuna. Limunov sok koristi se prilikom pripremanja hrane kao što su keksi, mesne marinade, te osvježavajuća ljetna pića. On također ima i mnoge efekte na ljepotu. Od glave do pete, ovaj sok pruža mnoge dobrobiti. Evo 10 upotreba koje će sačuvati vašu ljepotu:

Zdravi nokti: namočite nokte ruku u sok limuna na 10 minuta. Zatim ih isčetkajte četkicom za zube ili rašpicom za nokte koje ste namočili u otopinu od 1/2 bijelog octa i 1/2 tople vode, zatim ruke isperite toplom vodom.
Ovaj tretman pomaže noktima da ostanu jaki i posvijetljeni, ali iznenadit će vas svježi sjaj koji će vam pružiti sok limuna!

Riješite se mitesera: Prije odlaska na spavanje trljajte lice sokom limuna kako biste isprali mitesere. Nakon toga isperite lice hladnom vodom ujutro kad se probudite. Ponavljajte proces svake večeri dok miteseri sasvim ne nestanu.

Posvijetlite kožu: Sjećam se, kao mala djevojčica često sam se šuljala po sobi na koljenima. Koža na koljenima zato je postala gruba i tamna, pa mi je baka često taj dio trljala polovicom limuna da se koža ponovo omekša.

Svježi sok limuna možete koristiti na svim dijelovima tijela, uključujući i lice, da se koža posvijetli i osvježi. Jednostavno prerežite limun i jednom polovicom lagano trljajte lice prije odlaska na spavanje. Također, u vodu za kupanje možete uliti 1/2 šalice svježeg soka limuna i namakati se 20 minuta za vrhunski tretman.

Regenerator za kosu: Beživotna, oštećena kosa imatće koristi od soka limuna – napravite mješavinu od 3/4 šalice maslinovog ulja, 1/2 šalice meda i 3 žlice soka limuna. Ostavite mješavinu da stoji. Nakon šamponiranja kose posušite ju ručnikom, pa na kosu namažite mješavinu od meda. Omotajte glavu plastičnom kapom najmanje 1/2 sata. Šamponirajte i isperite regenerator sa kose.

Dodajte plave pramenove u kosu: Prirodna alternativa bojama za kosu i izbjeljivačima jest mješavina od 1/4 šalice soka limuna i 3/4 šalice vode koju ćete nanijeti na kosu. Sjedite na osunčanom dijelu dvorišta najmanje 25 minuta i kosa će vam se blago posvijetliti.

Osvježivač daha: Limunska kiselina je sastojak limuna koji snažno ubija bakterije koje uzrokuju loše mirise. Loš dah iz usta možete trenutno osvježiti ako kapnete nekoliko kapi soka limuna u usta, protrljate ih kroz cijela usta na 15 sekundi i zatim ih progutate.

08 lipnja 2011

Recept za slatkiš – čokoladne florentine

napisala Lisa Paterson



Čokoladne florentine su uvijek poslastica. Ovaj recept za čokoladne kekse je odličan i jednostavan za pripremu. Poslužite ove kekse kao popodnevnu grickalicu ili desert nakon obroka.

Kako pripremiti čokoladne florentine

Ova kombinacija bogate čokolade i sušenog voća sa orasima je klasika, ali daje kekse za posebne prilike.

Vrijeme pripreme: 12 minuta
Vrijeme pečenja: 25- 35 minuta
Komada 12 -14

Sastojci:
25 g ušećerenih višanja
60 g maslaca
50 g sitnog šećera
2 žlice masnog vrhnja
25 g grožđica
25 g miješane ušećerene kore citrusa
50 g mrvica badema
2 žlice brašna
150 g čokolade, razlomljene na manje komade

Priprema
Lagano namastite veliki lim za pečenje keksa.
U maloj tavi otopite maslac. Umiješajte šećer i zagrijavajte do početka ključanja. Uklonite sa vatre i umiješajte vrhnje, sušeno voće, bademe, brašno i nasjeckane višnje.
Žličicom rasporedite tijesto po limu, ali ostavite dovoljno mjesta među njima. Ovo ćete morati ponoviti sigurno za još jedan lim.
Pecite u pećnici ranije zagrijanoj na 180 stupnjeva, oko 8 minuta da se tijesto raširi. Odmah, namašćenim rezačem tijesta, oblikujte tijesto u krugove. Pecite još 2 minute, zatim prebacite Florentine na lim sa masnim papirom da se hlade. Ostatak tijesta pecite na isti način.
Čokoladu rastopite u dvostrukoj posudi. Koristeći nož za mazanje premažite svaki keks sa mnogo čokolade i ostavite da se hladi na listu masnog papira.

Još čokoladnih recepata pronađite na Ukusna hrana

06 lipnja 2011

Nešto novo

Od danas sa radom počinje

MOJA NOVA WEB STRANICA

UKUSNAHRANA.COM

Tu se će nalaziti, s vremenom, brdo recepata sa sastojcima koje koristimo svaki dan, ali ih ne pripremamo na takav način...

Nadam se da će moji prijatelji razgledati i javiti mi kako im se sviđa...

Dopuna:
Ukusna hrana sada ima više od 700 recepata sa čokoladom, jajima, piletinom, voćem, čak i neke recepte za prirodnu kozmetiku koji koriste samo sastoje kao što su voće, povrće i mlijeko

03 lipnja 2011

Ocat: (gotovo) jedini čistač koji ćete ikada trebati

Napisala Noël-Marie Taylor



Većina proizvoda za čišćenje spada u jednu od dvije grupe: toksični ili skupi. Iako sa obje grupe možete očistiti gotovo sve (ili barem ono što im nije izvan linije mogućnosti), postoji i treća opcija. Nije previše skupa i nije uopće toksična za ljude. Višestruko je funkcionalna – jedno pakiranje koristiti će vam za rublje, kuhinju, kukce i korov. To "čudotvorno sredstvo " jest ocat.

Ocat je slabi oblik aletilne kiseline koja nastaje fermentacijom šećera ili škroba. Posve je jestiv, i neće naštetiti želucu. A srećom po nas, sa njime se mogu čistiti mnoge stvari.

Upotrebe za ocat su gotovo nepresušne. Osim čišćenja odličan je i za kuhanje i za eksperimentalne domaće zadaće (sjetite se vulkana u 5. osnovne koji ste izrađivali od octa i sode bikarbone?). Čak postoje i mnoge dobrobiti za zdravlje.
U ovom članku fokusirat ćemo se na upotrebe octa za čišćenje. Za informacije o ostalim upotrebama, potražite linkove na dnu članka. Napomena: običan bijeli ocat najbolji je za slijedeće upotrebe; jer jabučni i ostale vrste octa mogli bi imati neželjeni efekt. Ocat se koristi u najčišćem obliku, osim ako je navedeno drugačije.

Bočica na sprej sa octom
Osim uobičajene boce sa octom dobro je pri ruci imati i bočicu na sprej. Zapravo, nabavite ih dvije – jednu za sasvim čisti ocat, drugu za razrijeđeni sa vodom u kombinaciji 50:50. Ocat u takvim, manjim bočicama olakšat će vam svakodnevnu upotrebu.

Svuda u kući
1. Za uklanjanje naljepnica kojima ste "ukrašavali" namještaj i druge površine – navlažite ih octom. Ostavite da djeluje najmanje 10 minuta, zatim obrišite i uklonite ukras.
2. Za trajni loš miris u prostoriji, ostavite u njoj veliku zdjelu napunjenu octom tijekom noći.
3. Za mrlje na tepihu, spužvom ili krpom upijte što je više tekućine moguće, ako je mrlja svježa. Tada mrlju posprejajte otopinom octa i vode. Ostavite da djeluje oko 2 minute, zatim upijte tekućinu ručnikom ili spužvom. Ponavljajte koliko je potrebno.
4. Za tvrdokornije mrlje, koristite mješavinu od 1 žličice octa, 1 žličice deterdženta za posuđe i 1 šalice tople vode. Proces provodite kako je opisano iznad. Kada završite čišćenje, posušite sušilom za kosu na najslabijoj toplini.
5. Za čišćenje prozora, poprskajte ih otopinom od pola octa i pola vode. Posušite novinama ili mekom krpom.
6. Za čišćenje srebrnine, bakra ili mjedi, otopite 1 žličicu soli u 1 šalici octa. Dodajte brašna da nastane pasta (1/4 šalice ili više). Namažite pastu na metalni predmet, pa ostavite da djeluje 15 minuta. Isperite toplom vodom i ispolirajte mekom krpom.
7. Podovi koje ne treba laštiti mogu biti očišćeni sa otopinom od 1 šalice octa na 1,5 litru vode.
8. Za čišćenje drvenih površina, uzmite mješavinu od 1/2 šalice maslinovog ulja, 1/2 šalice octa i 2 šalice tople vode. Nanesite na površinu mekom krpom. Posušite suhom mekom krpom.

U kupaonici
9. Za uklanjanje korozije ili nakupina kemikalija na glavi tuša, natopite ge octom preko noći.
10. Uklonite mrlje sa školjke WC-a prskanjem octom i brisanjem.
11. Za uklanjanje nakupina sapuna sa slavina, čistite ih mješavinom od 1 dijela soli na 4 dijela octa.
12. Poprskajte zidove tuša i zavjesu tuša sa octom da spriječite stvaranje plijesni.
U kuhinji
13. Kako biste udaljili mrave, prskajte octom okvir vrata, prozora, radne površine – sva mjesta gdje se mravi najčešće pojavljuju. Ako nađete njihov put (mravi najčešće koriste istu stazu), očistite ju octom.
14. Za uklanjanje loših mirisa iz odvoda sudopera ulijte šalicu ili više octa. Nemojte ispirati sudoper barem 1 sat.
15. Za začepljene odvode, prvo ulijte 1/2 šalice sode bikarbone. Zatim dodajte jednaku količinu octa. Kad mješavina prestane kipjeti, isperite toplom vodom. (Napomena: neki odvodi ne reagiraju dobro na ovu metodu čišćenja; prvo provjerite sa proizvođačem cijevi.)
16. Obrišite ruke octom nakon sjeckanja. Ocat uklanja jake mirise kao što su luk i češnjak, te mrlje od sokova voća.
17. Da biste očistili daske za rezanje od tragova mesa, prebrišite ih octom.
18. Uklonite jake mirise. Isperite staklenke mješavinom od jednakih količina vode i octa kako bi uklonili iz njih mirise luka ili češnjaka. Kuhanje vode u koju ste dodali nekoliko žlica octa uklonit će miris zagorene hrane.
19. Ocat je odličan za čišćenje svih površina u kuhinji – radnih površina, hladnjaka, štednjaka.
20. Za čišćenje mikrovalne pećnice, stavite u nju plastičnu zdjelu napunjenu sa 1/2 šalice octa i 1 šalicom vode, pa uključite mikrovalnu toliko da voda počne kuhati. Uklonit će se mirisi zaostali od kuhanja hrane, te će se u otpustiti mrvice zalijepljene hrane.
21. Za uklanjanje kave ili čaja sa porculana, očistite ih mješavinom octa i soli.

U praonici
22. Kako bi spriječili topljenje boje sa odjeće, natopite ju u ocat prije pranja.
23. Za smanjenje mucica na odjeći dodajte 1/2 šalice octa u vodu za ispiranje.
24. Mnoge trajne mrlje mogu se ukloniti octom: kava, čokolada, kečap, pekmez, coca-cola, vino. Mrlju nježno trljajte octom, zatim isperite.
25. Da bi bijela odjeća bila "sniježno bijela ", dodajte 1/2 šalice octa u vodu za ispiranje.
26. Za svježe krpene pelene dodajte 1 šalicu razvodnjenog octa u vodu za ispiranje. To će razbiti kiselinu urina i ukloniti i mrlje i loš miris.
27. Za uklanjanje mrlje od glačala, trljajte ju otopinom octa i soli.
28. Za uklanjanje ostatka sapuna iz perilice rublja, pokrenite perilicu na prazno sa 1 šalicom octa u prvoj vodi.
29. Za uklanjanje mirisa dima sa odjeće, dodajte 1 šalicu octa u kadu punu vruće vode. Ostavite odjeću da visi u istoj prostoriji tijekom nekoliko sati.
Njega kućnih ljubimaca
30. Kako bi zadržali mačke podalje od okna prozora ili sličnih površina, poprskajte ih octom. To će ih spriječiti i da grebu po sjedaćem namještaju (prvo poprskajte manje vidljivi dio tkanine kako ocat ne bi uzrokovao mrlje).
31. Kako bi spriječili pse da grebu vlastite uši, očistite ih mekom krpicom natopljenom razrijeđenim octom.
32. Ako se vaš pas zaleti u tvora, ocat će uništiti taj smrad bolje nego sok rajčice. Rastopite malo octa u vodi i time poprskajte krzno psa. Isperite toplom vodom. Ponovite ako je potrebno.

02 lipnja 2011

Recept za staromodnu kremu od čokolade

napisala Brandy Summers



Evo bezvremenskog recepta za tradicionalnu kremu od čokolade.

2 šalice šećera
1/2 šalice kakaoa
1 šalica mlijeka
4 žlice maslaca
1 žličia ekstrakta vanilije

Namastite srednji lim za kolače.
U tavi miješajte šećer, kakao i mlijeko. Ostavite da zakuha, stalno miješajući. Smanjite vatru i krčkajte na 115 stupnjeva. Nemojte miješati. Odlakmite sa vatre.
Dodajte maslac i ekstrakt vanilije. Miješajte drvenom žlicom dok krema ne izgubi sjaj otopljenog maslaca. Prelijte u pripremjeni lim. Ostavite da se hladi, pa narežite na kocke.