06 svibnja 2013

Savjeti za domaćinstvo 3




Ubijanje trave:
Kako bi uklonili travu sa pločnika zalijte ju čistim bijelim destiliranim octom.

Ubijanje korova:
Poprskajte bijeli destilirani ocat preko korova. Ponavljajte postupak na svakom novom korovu dok posve ne nestane.

Povećajte kiselost zemlje:
U područjima sa tvrdom vodom dodajte šalicu octa na 1,5 litru vode kad zalijevate biljke koje vole kiselost, kao što su rododendron, gardenije i azaleje. Ocat će u zemlji osloboditi željezo koje će biljke iskoristite.

Neutraliziranje vrtne isušenosti:
Operite ruke sa povećom količinom bijelog destiliranog octa nakon rada u vrtu, kako bi izbjegli isušenu i grubu kožu. Očistite lonce za cvijeće prije sađenja, isperite ih octom da uništite ostatke prethodne biljke.

Održavajte cvijeće duže svježim
održite cvijeće u vazi trajnijim.  Dodajte 2 žlice šećera i 2 žlice octa na 1 litru vode u vazi.  Podrežite stabljike i mijenjajte vodu svakih 5 dana.

Nutrijenti za biljke
Pomiješajte ocat i vodu u količini 1:8.  Napravite i drugu otopinu, šećer i vodu u količini 1:8.  Sada pomiješajte te dvije tekućine.  Time zalijevajte biljke dok im je potrebno da se oporave. 

Borba protiv gamadi:
Po žličica bijelog destiliranog octa na svaku litru vode pomaže osloboditi vašeg ljubimca od buha i krpelja. Ta količina octa i vode je za životinju od 20 kg.

Nezgoda kućnog ljubimca:
Testirajte jačinu boje na tepihu na manje vidljivom mjestu sa malo bijelog destiliranog octa. Ako boja može izdržati, mrlju koja je ostala od nezgode vašeg ljubimca temeljito natopite octom. Pričekajte nekoliko minuta, pa pokupite tekućinu spužvom. Posušite mekom krpom. Ukoliko je mrlja tvrdokorna, ponavljajte postupak.

Uklonite miris mokrog psa
Smočite psa sa puno vode.  Koristite mješavinu od 1 šalice bijelog destiliranog octa i 3 litre vode.  Ovom otopinom dobro natopite krzno psa.  Posušite ga bez ispiranja otopine.  Loš miris će nestati!

Naljepnice na autu:
Uklonite naljepnice sa auta neprestanim vlaženjem bijelim destiliranim octom.  Za nekoliko minuta naljepnica bi se trebala lako skinuti.  Ali najprije testirajte jačinu boje auta na manje vidljivom mjestu, kako ne biste oštetiti auto.

Omekšivač četki za krečenje:
Natopite četke za krečenje u vrući bijeli destilirani ocat, pa ih isperite toplom vodom.