13 svibnja 2013

Savjeti za domaćinstvo 5




Osvježavanje dječje odjeće:
Dodavanje 1 šalice bijelog destiliranog octa u svaku perilicu dječje odjeće prilikom ispiranja uništit će miris urina i ostatke sapuna, ostavljajući odjeću mekom i nježnom.

Čarolija pranja odjeće:
odjeća će se isprati bolje ako dodate 1 šalicu bijelog destiliranog octa u zadnju vodu za ispiranje. Kiselina iz octa je previše blaga da bi oštetila tkanine, ali dovoljna jaka da rastopi ostatke sapuna i deterdženta.

Obnavljanje pokrivača:
Pamučne i vunene deke postaju mekše i bez sapuna ako dodate 2 šalice bijelog destiliranog octa u zadnji ciklus ispiranja.

Mrlje od dezodoransa:
Mrlje od dezodoransa i antiperspiranta možete ukloniti sa odjeće laganim trljanjem bijelim destiliranim octom, pa uobičajenim pranjem.

Uklanjanje rupica:
nakon što uklonite sitne šavove u tkanini često ostaju sitne rupice. Možete ih ukloniti ako stavite tkaninu namočenu u bijeli destilirani ocat ispod tkanine sa rupicama koju ćete glačati.

Oživljavanje boja:
Da bi tkanine zadržale svoju boju, ako su sklone izbjeljivanju, namočite ih na nekoliko minuta u bijeli destilirani ocat prije pranja.

Čišćenje kože:
Kožni predmeti mogu se lako očistiti otopinom bijelog destiliranog octa i ulja lanenih sjemenki. Utrljajte otopinu u kožni predmet, pa prebrišite mekom suhom krpom.

Tragovi plamena:
Tkaninu koja je lagano nagorjela nježno trljajte bijelim destiliranim octom. Obrišite mekom krpom.

Ojačavanje boja:
Kada se spremate sami bojati odjeću dodajte šalicu bijelog destiliranog octa u zadnje ispiranje kako bi se boja bolje prihvatila za tkaninu.

Zastor tuša:
Dodajte 1 šalicu bijelog destiliranog octa u vodu za ispiranje zastora tuša.  Nemojte ga cijediti ili ispirati.  Samo ga odmah objesite da se suši.

Odčepljivanje parnog glačala:
U prostor za vodu u glačalu ulijte jednake količine vode i bijelog destiliranog octa. Okrenite da se počne stvarati para i ostavite glačalo 5 minuta u stojećem položaju. Tada ga isključite i ostavite da se hladi. Svi komadići kamenca trebali bi isteći kad iscijedite vodu.