08 svibnja 2013

Savjeti za domaćinstvo 4




Čišćenje ispusta na radijatoru
Isključite termostat. Otvorite ispust za zrak, namočite ga octom, pa uključite termostat na najjače.  Nakon nekoliko minuta začut ćete zvuk pištanja koji prati zvuk pranja vodom.  Na kraju će se pojaviti malo pare na izlaznim rupicama.  Isključite radijator sa ventilom i zamijenite ispust.  Trebate ga dobro pričvrstiti.  Ne biste trebali za to koristiti francuski ključ.

Zaleđeni prozori:
Za rijetka zimska jutra kad su stakla na automobilu zaleđena, natopite ih večer ranije otopinom od 1 dijela vode na 3 dijela bijelog destiliranog octa.  Više se neće zaleđivati.

Namještaj
Pomiješajte maslinovo ulje i ocat u jednakim količinama i polirajte mekom krpom.  Najprije probajte na manje vidljivom mjestu.

Čišćenje kožnih cipela
napravite otopinu od jednakih količina vode i bijelog octa, pa ju štedljivo koristite na cipelama. Umočite krpu u otopinu, pa nježno time očistite mrlje od soli sa cipela.
Možda ćete morati ponavljati postupak dok uklonite svu sol.  Sol uništava kožu cipela, pa je bolje očistiti ih što je prije moguće. Ne dopustite da se mrlje sakupljaju.

Kamin
Isperite kamin otopinom od jednakih dijelova vode i octa za uklanjanje crnih mrlja sa stakla. Ako vrata imaju ručku, uklonite ju prije čišćenja. Skinite vrata, stavite ih na list novinskog papira i natopite otopinom.  Obrišite novinskim papirom.

Čišćenje zlatnine
Uzmite 1 šalicu jabučnog octa.  U to natopite zlatninu na 15 minuta. Izvadite i posušite krpom. 

Uklonite mrlje sa auta
Prelijte malu količinu bijelog octa na meku krpu.  Nježno trljajte mrlju od hrđe dok ne nestane.  Prvo auto testirajte na manje vidljivom mjestu.

Izrabljeni DVD-i:
Ako imate istrošeni DVD koji je počeo povremeno zamrzavati sliku, prebrišite ga mekom krpom namočenom u bijeli destilirani ocat.  DVD mora biti kompletno suh prije nego što ga vratite u uređaj.  (Napomena:  ovo funkcionira samo na DVD-ima koji su izgrebani redovitim korištenjem.)

Mrlje od vina:
Mrlje uzrokovane vinom možete ukloniti sa 100 %-tnog pamuka, pamuk-poliestera i sintetičkih tkanina u roku od 24 sata. Da bite to učinili spužvom nanesite bijeli destilirani ocat direktno na mrlju i trljajte dok nestane. Tada operite prema uputama proizvođača.