28 svibnja 2013

Savjeti za domaćinstvo 7




Omekšavanje mesa:
Kao omekšivač za tvrdo meso ili divljač napravite marinadu od pola šalice octa na šalicu vruće tekućine kao što je bistra juha; za odrezak uzmite mješavinu octa i ulja koju ćete utrljati u meso i ostaviti da djeluje 2 sata.

Mrlje od voća:
Uklonite mrlje od crvenog voća sa ruku pranjem octom.

Osvježenje kutije za hranu:
Lako je ukloniti loš miris iz posuda u kojima često čuvate hranu. Navlažite komad svježeg kruha sa bijelim destiliranim octom i ostavite u kutiji preko noći.

Uklonite miris kuhanja:
Lonac stavite prokuhati sa otopinom octa i vode.

Pjenasti snijeg od bjelanjaka
namočite papirni ručnik sa 1-2 žlice bijelog destiliranog octa.  Time prebrišite zdjelu i vijke od miksera, pa posušite suhom krpom ili papirnim ručnikom prije miksanja bjelanjaka. 

Mekša riža
Za mekši i odličan okus riže dodajte žličicu bijelog destiliranog octa u kuhanu vodu prije dodavanja riže.  Rižu ćete lakše izvaditi nakon kuhanja i neće biti ljepljiva. 

Ublažite ubod pčele ili meduze:
Namočite ubod octom. Ublažit će iritaciju i smanjiti svrbež.

Ublažavanje opeklina od sunca:
Kožu lagano trljajte bijelim destiliranim ili jabučnim octom. Ponovite kad je potrebno.

Ublažavanje suhe svrbljive kože:
Dodajte 2 žlice octa u vodu za kupanje.

Borba sa peruti:
Nakon šamponiranja isperite otopinom od 1/2 šalice octa i 2 šalice tople vode.

Ublažite suho grlo:
Stavite žličicu octa u čašu vode. Progrgljajte, pa popijte. Još jedno odlično sredstvo za grgljanje: 1 šalica vruće vode, 2 žlice meda, 1 žličica octa – grgljajte, pa popijte.

Infekcije sinusa i prehlada pluća:
Dodajte 1/4 šalice ili više octa u aparat kojim vlažite zrak. (provjerite upute za aparat u slučaju mogućeg kvarenja zbog octa.)