15 svibnja 2013

Savjeti za domaćinstvo 6




Čišćenje zagorenog limenog pladnja:
Zagrijte jednake količine bijelog destiliranog octa i soli u manjoj tavi. Tom otopinom trljajte ohlađenu limenu površinu sa koje želite ukloniti mrlje od zagaranja.

Čišćenje starinske čipke
namočite čipku u hladnu vodu, nekoliko puta isperite.  Zatim rukama perite čipku sa blagim deterdžentom za vunu, kao što je Woolite.  Ako na čipki ima mrlja od hrđe uklonite ih mješavinom bijelog octa i vruće vode.

Izvucite zadnje kapi:
kad ne možete izvući ostatke majoneze ili salatnog preljeva iz staklenke, u staklenku ulijte vrlo malu količinu octa, zatvorite i dobro protresite. Iznenadit ćete se koliko ste do sada novca trošili bez potrebe.

Kuhanje ribe:
Namočite ribu u ocat i vodu prije kuhanja. Bit će slađa, mekša i zadržat će svoj oblik. Kad kuhate na pari ili blanširate ribu, dodajte žlicu octa u vodu da spriječite mrvljenje.

Glazura na kolaču:
Slatkoću glazure možete razbiti ako dodate sitnu količinu octa u sastojke prije kuhanja. Isto vrijedi za domaće slatkiše.

Kuhanje jaja:
Kad kuhate jaje, a ono napukne, malo octa u vodi spriječit će da se jaje razlije.

Zadržite bjelinu krumpira:
Žličica bijelog destiliranog octa ili jabučnog octa dodana u vodu u kojoj kuhate krumpire održat će ih bijelima. Oguljenim krumpirima možete spriječiti tamnjenje ako ih pokrijete vodom i dodate 2 žličice octa.

Svježe povrće:
Pomalo uvelo povrće namočite u vodu sa malo octa.

Pranje voća i povrća:
Dodajte 2 žlice bijelog destiliranog octa u 1 litru vode i to koristite za pranje voća i povrća, pa temeljito isperite.  Istraživanje je pokazalo da ocat ubija klice i bakterije na voću i povrću.

Prženje krofni:
Prije prženja krofni dodajte 1/2 žličice octa u vruće ulje da spriječite upijanje previše masnoće.  Budite oprezni dok ulijevate ocat u vruće ulje. 

Pojačavanje okusa:
Pojačajte okus konzervirane juhe, umaka ili preljeva sa žličicom octa. On će dodati svježiji i jači okus jela.