29 svibnja 2013

Savjeti za domaćinstvo 8




Opekline na koži:
Odmah nakon opekline nanesite ledeno hladni ocat na kožu. Spriječit će nastajanje plikova.

Sakupljanje sluzi u plućima:
Za čišćenje dišnih puteva udahnite paru iz lonca napunjenog prokuhanom vodom i octom.

Gljivice na noktima:
Namočite nožne prste u otopinu octa i vode, 1 dio octa na 2 dijela vode, po 15 minuta svaki dan.

Ublažavanje artritisa
napravite mješavinu od 1/2 žličice octa i 1/2 žličice meda, pa stavite 1 žličicu toga u čašu vode u kojoj ste otopili želatinu sa okusom naranče.

Ublažavanje jutarnje mučnine
Popijte malo jabučnog octa u vodu kojoj ste dodali med.  To će pomoći smiriti uzrujani želudac.

Zaustavite svrbež
Napravite pastu od škrobnog brašna i octa, pa namažite na svrbljivu kožu.  Držite pastu na koži dok svrbež ne prestane. 

Čišćenje jako masnih ruku
Namočite kukuruznu krupicu sa jabučnim octom.  Time istrljajte ruke, isperite hladnom vodom, pa nježno posušite. 

Meka stopala
Pomiješajte 1 šalicu bijelog destiliranog octa sa 3 litre tople vode.  Namočite u to stopala na 45 minuta, pa kamenom za pete uklonite grubu kožu i žuljeve.

Uklanjanje bradavica
Pomiješajte mlaku vodu sa šalicom bijelog destiliranog octa.  Umočite dio kože sa bradavicom i držite po 20 minuta svakog dana dok bradavica ne nestane. 

Sprej protiv kukaca
Pomiješajte jednake količine vode, bijelog destiliranog octa i tekućeg sapuna u boci sa raspršivačem.  Koristite na koži kad je potrebno. 

Bojanje uskršnjih jaja:
Pomiješajte po 1 žličicu octa na svakih 1/2 šalice vruće vode, pa ubacite boju za jaja. (provjerite upute na pakiranju.) Ocat pojačava boju i sprečava nejednako lijepljenje boje za površinu jajeta.

Priprema golih jaja:
Stavite jaja u posudu tako da se ne dodiruju. Dodajte toliko octa da prekrije jaja. Pokrijte posudu i stavite u hladnjak na 24 sata. Velikom žlicom oprezno izvadite jaja iz posude. Budite vrlo oprezni, jer ljuska je već gotovo rastopljena, pa samo tanka membrana drži jaje na okupu. Oprezno izbacite ocat iz posude. Vratite jaja u posudu i prelijte ih svježim octom. Ponovo ih stavite u hladnjak na 24 sata. Opet ih velikom žlicom oprezno izvadite i isperite. Ako se koja membrana razlomila, takva jaja odmah bacite. Kad ste gotovi imat ćete jaja bez ljuske.

28 svibnja 2013

Savjeti za domaćinstvo 7




Omekšavanje mesa:
Kao omekšivač za tvrdo meso ili divljač napravite marinadu od pola šalice octa na šalicu vruće tekućine kao što je bistra juha; za odrezak uzmite mješavinu octa i ulja koju ćete utrljati u meso i ostaviti da djeluje 2 sata.

Mrlje od voća:
Uklonite mrlje od crvenog voća sa ruku pranjem octom.

Osvježenje kutije za hranu:
Lako je ukloniti loš miris iz posuda u kojima često čuvate hranu. Navlažite komad svježeg kruha sa bijelim destiliranim octom i ostavite u kutiji preko noći.

Uklonite miris kuhanja:
Lonac stavite prokuhati sa otopinom octa i vode.

Pjenasti snijeg od bjelanjaka
namočite papirni ručnik sa 1-2 žlice bijelog destiliranog octa.  Time prebrišite zdjelu i vijke od miksera, pa posušite suhom krpom ili papirnim ručnikom prije miksanja bjelanjaka. 

Mekša riža
Za mekši i odličan okus riže dodajte žličicu bijelog destiliranog octa u kuhanu vodu prije dodavanja riže.  Rižu ćete lakše izvaditi nakon kuhanja i neće biti ljepljiva. 

Ublažite ubod pčele ili meduze:
Namočite ubod octom. Ublažit će iritaciju i smanjiti svrbež.

Ublažavanje opeklina od sunca:
Kožu lagano trljajte bijelim destiliranim ili jabučnim octom. Ponovite kad je potrebno.

Ublažavanje suhe svrbljive kože:
Dodajte 2 žlice octa u vodu za kupanje.

Borba sa peruti:
Nakon šamponiranja isperite otopinom od 1/2 šalice octa i 2 šalice tople vode.

Ublažite suho grlo:
Stavite žličicu octa u čašu vode. Progrgljajte, pa popijte. Još jedno odlično sredstvo za grgljanje: 1 šalica vruće vode, 2 žlice meda, 1 žličica octa – grgljajte, pa popijte.

Infekcije sinusa i prehlada pluća:
Dodajte 1/4 šalice ili više octa u aparat kojim vlažite zrak. (provjerite upute za aparat u slučaju mogućeg kvarenja zbog octa.)

15 svibnja 2013

Savjeti za domaćinstvo 6




Čišćenje zagorenog limenog pladnja:
Zagrijte jednake količine bijelog destiliranog octa i soli u manjoj tavi. Tom otopinom trljajte ohlađenu limenu površinu sa koje želite ukloniti mrlje od zagaranja.

Čišćenje starinske čipke
namočite čipku u hladnu vodu, nekoliko puta isperite.  Zatim rukama perite čipku sa blagim deterdžentom za vunu, kao što je Woolite.  Ako na čipki ima mrlja od hrđe uklonite ih mješavinom bijelog octa i vruće vode.

Izvucite zadnje kapi:
kad ne možete izvući ostatke majoneze ili salatnog preljeva iz staklenke, u staklenku ulijte vrlo malu količinu octa, zatvorite i dobro protresite. Iznenadit ćete se koliko ste do sada novca trošili bez potrebe.

Kuhanje ribe:
Namočite ribu u ocat i vodu prije kuhanja. Bit će slađa, mekša i zadržat će svoj oblik. Kad kuhate na pari ili blanširate ribu, dodajte žlicu octa u vodu da spriječite mrvljenje.

Glazura na kolaču:
Slatkoću glazure možete razbiti ako dodate sitnu količinu octa u sastojke prije kuhanja. Isto vrijedi za domaće slatkiše.

Kuhanje jaja:
Kad kuhate jaje, a ono napukne, malo octa u vodi spriječit će da se jaje razlije.

Zadržite bjelinu krumpira:
Žličica bijelog destiliranog octa ili jabučnog octa dodana u vodu u kojoj kuhate krumpire održat će ih bijelima. Oguljenim krumpirima možete spriječiti tamnjenje ako ih pokrijete vodom i dodate 2 žličice octa.

Svježe povrće:
Pomalo uvelo povrće namočite u vodu sa malo octa.

Pranje voća i povrća:
Dodajte 2 žlice bijelog destiliranog octa u 1 litru vode i to koristite za pranje voća i povrća, pa temeljito isperite.  Istraživanje je pokazalo da ocat ubija klice i bakterije na voću i povrću.

Prženje krofni:
Prije prženja krofni dodajte 1/2 žličice octa u vruće ulje da spriječite upijanje previše masnoće.  Budite oprezni dok ulijevate ocat u vruće ulje. 

Pojačavanje okusa:
Pojačajte okus konzervirane juhe, umaka ili preljeva sa žličicom octa. On će dodati svježiji i jači okus jela.

13 svibnja 2013

Savjeti za domaćinstvo 5




Osvježavanje dječje odjeće:
Dodavanje 1 šalice bijelog destiliranog octa u svaku perilicu dječje odjeće prilikom ispiranja uništit će miris urina i ostatke sapuna, ostavljajući odjeću mekom i nježnom.

Čarolija pranja odjeće:
odjeća će se isprati bolje ako dodate 1 šalicu bijelog destiliranog octa u zadnju vodu za ispiranje. Kiselina iz octa je previše blaga da bi oštetila tkanine, ali dovoljna jaka da rastopi ostatke sapuna i deterdženta.

Obnavljanje pokrivača:
Pamučne i vunene deke postaju mekše i bez sapuna ako dodate 2 šalice bijelog destiliranog octa u zadnji ciklus ispiranja.

Mrlje od dezodoransa:
Mrlje od dezodoransa i antiperspiranta možete ukloniti sa odjeće laganim trljanjem bijelim destiliranim octom, pa uobičajenim pranjem.

Uklanjanje rupica:
nakon što uklonite sitne šavove u tkanini često ostaju sitne rupice. Možete ih ukloniti ako stavite tkaninu namočenu u bijeli destilirani ocat ispod tkanine sa rupicama koju ćete glačati.

Oživljavanje boja:
Da bi tkanine zadržale svoju boju, ako su sklone izbjeljivanju, namočite ih na nekoliko minuta u bijeli destilirani ocat prije pranja.

Čišćenje kože:
Kožni predmeti mogu se lako očistiti otopinom bijelog destiliranog octa i ulja lanenih sjemenki. Utrljajte otopinu u kožni predmet, pa prebrišite mekom suhom krpom.

Tragovi plamena:
Tkaninu koja je lagano nagorjela nježno trljajte bijelim destiliranim octom. Obrišite mekom krpom.

Ojačavanje boja:
Kada se spremate sami bojati odjeću dodajte šalicu bijelog destiliranog octa u zadnje ispiranje kako bi se boja bolje prihvatila za tkaninu.

Zastor tuša:
Dodajte 1 šalicu bijelog destiliranog octa u vodu za ispiranje zastora tuša.  Nemojte ga cijediti ili ispirati.  Samo ga odmah objesite da se suši.

Odčepljivanje parnog glačala:
U prostor za vodu u glačalu ulijte jednake količine vode i bijelog destiliranog octa. Okrenite da se počne stvarati para i ostavite glačalo 5 minuta u stojećem položaju. Tada ga isključite i ostavite da se hladi. Svi komadići kamenca trebali bi isteći kad iscijedite vodu.