14 studenoga 2014

7 koraka do odličnog izgleda tijela



Napisala Sheila Dicks

Izgledati stilski (ili najbolje moguće) nije uvijek teško ako obratite pažnju, educirate se, nađete vodića i koristite ono što ste naučili. Ako je to slučaj, zašto sve žene ne izgledaju apsolutno najbolje moguće? Hmmmm….. otkrili smo da mnoge žene vjeruju da ne zaslužuju izgledati odlično, misle da to nije moguće (imaju previše mana na svojoj figuri) ili se ne žele mijenjati misleći da će ih ‘prijatelji’ i obitelj ismijavati; oh da, i da bi se mogle isticati. A događa se to da se nikad ne osjećaju ugodno s onim kako izgledaju i kako se suzdržavaju. Nedostatak u razmišljaju da ste druga nagrada (iako je to podsvjesno i ne želite priznati) jest to što ćete i privući manje rezultate. Ako tražite klijente, posao, promaknuće ili ljubavnu vezu – zamislite utjecaj.
Najvažnija odluka koju trebate donijeti kad kreirate garderobu i stil koji voli  jest odluka da volite svoje tijelo. Previše žena su samo-kritične. Ako ne prihvatite i ne zavolite svoje tijelo, možete imati najsavršeniju odjeću na sebi i izgledati savršeno, ali ipak se nećete osjećati dobro. Dakle, u čemu je svrha? Ovdje je nekoliko koraka da si započnete kreirati stil koji ćete voljeti:
1.  Govorite o svojem tijelu u pozitivnim izrazima – ako ne možete reći pozitivno (barem) ne kritizirajte. Samo to što ste svjesni svojih riječi učinit će veliku razliku. Počnite cijeniti svoje tijelo i što ono čini za vas. Ideja ljepote u svako vrijeme kreira se kroz društvo i/ili medije. Zašto dopustiti nekome da vam kaže da niste dovoljno dobri i da kontrlira kako se osjećate? Ljepota dolazi u svim oblicima, veličinama i godinama.
2.  Fokusirajte se na ono što volite. Napravite popis (čak i ako je samo u glavi) dijelova svog tijela koje volite. Zatvorite oči i fokusirajte se. To će možda biti teže ako niste nikad to ranije učinili, ali držite se, bit će lakše. Možda imate elegantne ruke, lijepa stopala, dobro oblikovane noge ili lijepu kožu.
3.  Promijenite fokus. Nemojte se oslanjati na vage ili formule za odlučivanje o idealnoj težini tijela. Umjesto toga, pobrinite se za svoje tijelo jedenjm najbolje hrane (oslobođene od suvišne masnoće i šećera) i redovito vježbajte. Vaše tijelo će na prirodan način doći do svoje idealne težine. Konstantno držanje na dijetama je štetno za tijelo i šalje poruku da niste dovoljno dobri (što nimalo nije istina).
4.  Ponašajte se prema sebi s poštovanjem. Najbolje mjesto za početak je vaše tijelo. Započnite pravilnom prehranom i brigom za tijelo – idite na pedikuru, na masažu i slično. Okružite se ljudima koji vas cijene i ljubazni su prema vama. Budite ljubazni prema sebi, ne pretjeruje s poslom ili obećanjima.
5.  Nemojte uspoređivati. Uspoređivanje sebe sa drugima je uništavanje samopouzdanja. Svaki oblik uspoređivanja, bilo da se radi o izgledu, novcu, prestižu i slično, najvjerojatnije će vas dovesti do gubitka. Promijenite način razmišljanja. Ako netko ima nešto što biste i vi željeli, postavite si cilj i radite na tome da to nabavite. Saznajte kako su oni uspjeli.
6.  Uzmite vremena za sebe. Ostavite si vremena za razmišljanje i vremena za odmaranje, posebno ako ste jako zaposleni i mnogi ljudi žele privući vašu pažnju. Pronađite aktivnosti u kojima uživate i činite ih. Možda je to samo čitanje knjige, kuhanje omiljenog jela, šetnja ili čak putovanje za vikend sa posebnom osobom. Što god je to što vas zadovoljava, radite to u redovitim razmacima.
7.  Kreirajte si vlastiti stil. Samo kad si priuštite potpunu pažnju i prihvatite svoje tijelo onakvo kakvo jest bit ćete u mogućnosti kreirati vlastiti stil koji ćete voljeti i rado nositi. Vlastiti stil prikazuje nečiju osobnost. Imate priliku odlučiti što je dobro za vas – stil koji volite, u kojem se osjećate ugodno, koji odgovara vašem stilu života i u vašim je najboljim bojama.