03 studenoga 2014

7 razloga zašto nemate ništa za odjenutiNapisala Sheila Dicks


Koliko puta ste pogledali u svoj ormar tražeći savršenu odjeću, a na kraju ste odjenuli isto ono što ste nosili već stotinjak puta ranije? Ako vam se to događalo, niste jedini. Što više vremena provodim pomažući ženama osmisliti garderobu, sve više shvaćam da postoji nekoliko uobičajenih pogrešaka koje žene čine, zbog čega se uvijek drže odjeće koja je nezanimljiva i praktično dosadna.
Ako želite garderobu koju ćete voljeti nositi, onu koja vas čini željnom da svaki dan odjenete nešto drugačije, vrijeme je da se riješite onoga što stoji između vas i savršene garderobe. Ovdje je samo nekoliko načina na koje žene sabotiraju svoj izgled:
1.     Kupovanje previše trendova uništit će vam cjelokupnu garderobu. Iako nekoliko stilskih i trendi komada može osvježiti izgled vaše garderobe, praćenje najnovijih trendova i biranje odjeće prema onome što je u trgovinama neće biti samo previše za vaš novčanik, već će vas ostaviti sa odjećom koju je teško usklađivati i morat ćete ju mijenjati svakih nekoliko mjeseci.
2.     Kupovina bez planiranja priprema vas za katastrofu jer tada kupujete odjeću prema raspoloženju u trenutku, bez obraćanja pažnje kako će se taj komad uklopiti u vašu garderobu. Kupovina bez plana će ili-ili natjerati da kupujete više nego što ste planirali, jer odabrani komad nemate sa čime uskladiti, ili će vam taj komad ostati na dnu ormara baš zato što ga nemate sa čime nositi. Na primjer, kupili ste odlične cipele. Ali kad ste se vratili kući otkrili ste da ih nemate sa čime nositi, pa provodite previše vremena tražeći odjeću koja će odgovarati uz njih. Sve to je istina ako zapravo shvatite da ih ne možete uskladiti sa onime što posjedujete. Neke žene ne žele shvatiti da ih ne mogu uskladiti, pa nose odlične cipele sa groznom odjećom – tada su cipele fokus svačije pažnje, jer u odjeću se ne može gledati.
3.     Kupovina bez isprobavanja odjeće je još jedan recept za nevolju. Ono što se događa većinu vremena jest to da odjeća ne odgovara po veličini, pa vam ostaje da ju vratite u trgovinu, a većinom to ne želite učiniti. Dobra stvar u isprobavanju odjeće prije kupovine jest ne samo to što ćete imati priliku odlučiti sviđa li vam se, nego ćete možda naći i druge komade odjeće koji odgovaraju uz to prije izlaska iz trgovine.
4.     Kupovina u žurbi. Raspoređivanje vremena za kupovinu umanjit će vam osjećaj da nemate dovoljno vremena za isprobavanje odjeće (i zbog toga kupovanja bez isprobavanja). Kupujte kad ste dobro odmoreni, kad imate nekoliko slobodnih sati, kad nosite udobnu odjeću koju je lako skinuti i navući i kad točno znate što tražite.
5.     Kupovanje na osnovi cijene je pogreška koju vidim da žene jako često rade. Popust nije popust već veći trošak ako kupite odjevni predmet koji nećete nositi jer ne odgovara onome što imate, nije odgovarajuće veličine (mnoge žene to zanemare zbog cijene), pogrešne je boje; nije vaš stil ili nemate prigodu u kojoj biste to nosili. Puno je vrijednije (i uštedjet ćete novac) odabrati predmete zasnovano na vašem stilu, obliku tijela, modnoj osobnosti i stilu života.
6.     Kupovina bez poznavanja osobnog stila ostavit će vas u osjećaju da ništa od onog što nosite ne izgleda dobro na vama. Da biste izgledali apsolutno najbolje morate znati što izgleda dobro na vama – stilovi, boje, tkanine i krojevi. Ne poznavanje sebe dopustit će vam da kupujete odjeću koja izgleda odlično na lutki ili na nekome drugom, ali vama ne daje pravi osjećaj.
7.     Pridržavanje starih kupovnih navika neće kreirati željenu promjenu u garderobi. Ako ste se borili da garderobom godinama, vrijeme je za velike promjene. Kako stara izreka kaže, “kad radite iste stvari, dobit ćete i iste rezultate ”. ako ne volite svoju garderobu, a volite se odijevti – vrijeme je za promjene. Ne čekajte da izgubite višak težine (kao mnoge žene) da bi se bolje oblačile za novo tijelo. Možete izgledati odlično bez obzira koje ste veličine.