05 prosinca 2014

Najbolji savjeti za gubitak težine od blogera o hraniNapisala Jamie Beckman

Blogeri koji su izgubili ukupno oko 68 kg podijelili su tajne svog uspjeha.

Za Health magazin
Znate kako to ide: svaki dan oprezno planirate svoj dijetalni jelovnik, a onda se nađete pored kutije keksa na uredskom stolu ili kolega naruči pomfrit.

"Kad ste u pokretu, to vas izbacuje iz rutine, a tada su vjerojatnije pogreške u prehrani," kaže Diane Carbonell, koja piše za fittothefinish.com. Ali, dodaje ona, možete si pripremiti ratni plan, pa ćete se naoružati protiv napasti. To je odlična strategija koja je pomogla blogerina da izgube oko 68 kg – i ostanu pri tome. Njihove savjete često testiramo u svakodnevnom životu, zato znate da djeluju.

Pakirane grickalice
"Ja dolazim u ured sa jogurtom ili prutićem od žitarica. Ako nemam vremena ponijeti grickalice, bit ću u napasti zadovoljiti glad na drugačiji način, to jest otčati do pekare po kolačić."
—Jennifer Dome, stellarfashionandfitness.com, izgubila 20 kg

Odgodite svoju čežnju
"Kad dođem u napast kažem si 'Kasnije'. Dajem si dopuštenje da to pojedem, ali ne baš odmah. Zato je još na popisu mogućnosti, ali većinom samo zaboravim na to."
—Cammy Chapel, tippytoediet.com, izgubila 45 kg

Samo recite ne
"Ako vaš suradnik otvori vrećicu mini slatkiša, zapitajte se, 'Hoću li se osjećati bolje ako pojedem jedan?' To će vam stvoriti naviku da kažete ne (ali recite da ako istinski to želite). Ako si postavite to pitanje shvatit ćete da možete reći ne i nastaviti dalje."
—Annabel Adams, feedmeimcranky.com, izgubila 68 kg

Ne nosite hranu-smeće kući
"Moja kuća je 'sigurna zona'. Ja ne donosim kući nikakvu hranu koja me dovodi u iskušenje. Također si olakšavam: čim donesem namirnice kući, odmah narežem voće i spremim u zdjelice da je spremno za grickanje kad poželim."
—Shelley Bowman, myjourneytofit.com, izgubila 49 kg

Zadovoljite želju za sladoledom
"Ako poželim nešto slatko kasno navečer, prelijem malo bademovog mlijeka sa vanilijom preko malo borovnica. To je odlična zamjena za sladoled."
—Lisa McRee, theskinny.us.com, izgubila 15 kg

Krenite u supermarket sami
"Pokušavam nikad ne voditi muža i djecu u kupovinu namirnica. Ako krenemo svi zajedno, u kolicima će se naći previše smeća!"
—Josie Maurer, yumyucky.com, izgubila 17 kg

Zatvorite kuhinju
"nakon večere, uvijek počistim kuhinju i isključim svjetla. Ranije sam previše grickala po noći – keksi, sladoled, što god! Vidjevši da su svjetla ugašena postalo je znak stop koji kaže da je gotovo za tu večer – kuhinja je zatvorena."
—Diane Carbonell

Uredite svoju smočnicu
"Kupila sam velike staklenke za kiseljenje hrane za svu sušenu hranu. Tako, kad krenem pripremati jelo dobro vidim koliko imam leće, sušenog graška, oraha. Kad gledam te zdrave namirnice na mjestu, to me spriječava da krenem pripremati nešto loše za organizam."
—Lisa McRee

Kupujte pametno
"Započinjem na odjelu povrća i voća; kupovina na rubu trgovine u početku daje mi odličan sloj zdrave hrane u kolicima. Zatim, inspirirana time što sam već odabrala, manje je vjerojatno da ću dodati nešto kao smeće. Sve je to igra misli."
—Shelley Bowman

Odaberite jedan desert
"Nekada sam na zabavama isprobavala sve deserte, ali sada imam pravilo 'biraj jedno' – ako želim manji kolač ili keks, dopustim si jedan, pa ne čeznem za njim. Morate se prisiliti donijeti smisleni odabir."
—Diane Carbonell

Nahranite se prije zabave
"Ako odlazim na zabavu, uvijek pojedem nešto kod kuće – salatu ili mali sendvič sa rajčicom i sirom – jer nikad ne znate kakva hrana će biti poslužena. Moglo bi to biti čak i oko 22 h, a to je kasno za jelo!"
—Lisa McRee

Ne 'varajte' na zabavama
"Gledam na svaki društveni događaj kao da je još jedan obrok – ali ne poslastica. Tada pomislim 'Ako to ne bih pojela kod kuće, onda neću pojesti ni izvan kuće.'"
—Diane Carbonell

Mudro birajte restoran
"Važno je odabrati pravo mjesto. Sve moje prijateljice znaju da imam popis omiljenih restorana u mom gradu sa nutritivnim porcijama. Čak i ako je to novi restoran, više nema isprika, jer u svakom trenutku može se doći do informacija. Možete ih potražiti online, pogledati jelovnik i zaključiti što ćete naručiti prije nego iziđete iz kuće."
—Annabel Adams

Naručite povrće kao predjelo
"Prvo pregledam koje povrće se nudi kao prilog, pa ga naručim za stol dok čekamo. Ljudi često misle da je povrće dodatak, ali ono je odlično predjelo. Često naručim prokulice sa roštilja ili kuhane šparoge, pa imamo nešto zdravo za grickanje dok odlučujemo što ćemo večerati."
—Lisa McRee

Pripremite sami mješavinu grickalica
"Noću, često tražim nešto za grickanje, pa si pripremim mješavinu: poprskam kokice pržene na zraku sa malo ulja, dodam malo morske soli, sušene brusnice, suhi grašak i sitne perece, možda i par bombona M&M's. U tome je samo 120 kalorija! Ako svakog dana pojedem bar malo M&M'sa, neću sasvim poludjeti."
—Lisa McRee

Pijte bademovo mlijeko
"Ako zaista želim nešto prije spavanja nalijem si šalicu bademovog mlijeka sa čokoladom. Odličnog je okusa, a zdrava je grickalica jer sadrži proteine koji me čine sitijom."
—Annabel Adams

Isprobajte sladoled od jogurta
"Za večernju grickalicu pripremam sladoled od grčkog jogurta, oraha, sjeckane banane i nekoliko komadiča tamne čokolade. E, to je zadovoljstvo."
—Cammy Chapel

Vježbajte rano
"Potrudim se ustati u 6 ujutro, dok svi ostali spavaju. Ako su djeca budna poželjet će razgovarati i družiti se. Zato, ako se ne ustanem rano, nema ništa od vježbanja."
—Josie Maurer

Pratite pravilo od 5 minuta
"Uvijek si govorim, 'Nikad nisam žalila zbog vježbanja'. Također, dajem si pravilo od 5 minuta: ako se ne osjećate bolje nakon vježbanja 5 minuta, onda nemojte ni nastaviti. Svaki put , ipak nastavim i do 20 minuta. I nikad se nisam osjećala manje nego 10 puta bolje nakon vježbanja.'
—Annabel Adams

Pripremite pizzu u tortilji
"Ako poželim pizzu, izvadim jednu tortilju od integralnog brašna, umak od rajčice, nemasni sir, crne masline i sjeckane paprike."
—Cammy Chapel