04 prosinca 2014

52 načina da izgubite oko pola kilograma tjedno (drugi dio)Savjeti za osobnu pobjedu kao što je mršavljenje koji vrijede cijelu godinu, a dolaze od stvarnih osobaIzgradite mišiće
31. Prebacite lijenčinu u radnika. Lynn Oatman se ne odmara čak ni kada sjedi. U ruke uzima male utege i koristi ih najmanje 30 minuta ili dok gleda TV. "Pretvorila sam se iz nekoga tko ne može podići ni 5 kg krumpira u osobu koja podiže 30 kg utega. Zbog toga se osjećaj moćno," hvali se ona. Lynn je kroz dvije godine izgubila 28 kg.
32. Oblikujte novo tijelo. Gledanje natjecanja u hrvanju na prije 20 godina potaklo je Sharon Turrentine – koja nije godinama vježbala – da krene u teretanu. "2,5 kg je bilo najviše što sam mogla podići kad sam počela," sjeća se Sharon. "Sada podižem i više od 50 kg."
U toku 3 godine Sharon je skinula 4 odjevna broja. Osoba koja se nakd odijevala u unutrašnjosti ormara odlučila je pokazati svoje tijelo od 157 cm i 55 kg na natjecanju. Tijekom godina kući se vraćala sa trofejima, ukupno njih 15.
Zaštitite si život od prejedanja
33. Pijte čak da izbjegnete stres. Iako je Jeanette Green jela pravilno tijekom dana, čim se vratila kući sa posla prežderavala bi se – što je dovelo do težine od gotovo 150 kg. Konačno je povezala svoje ponašanje nakon posla sa nečim što je čula na sastanku Anonimnih žderača na kojem je jednom bila: “ Ako vam je u glavi sve ispravno, tijelo će ju pratiti.' " Slijedeći dan Jeanette je skuhala šalicu biljnog čaja čim je ušla kroz kućna vrata. Tada se skupila na kauču da se odmori. Jezino vrijeme za čaj postao je dragocjeni ritual koji zaustavlja grickanje. Izgubila je oko 65 kg i postignutu težinu održava već 18 godina.
34. Njegujte se hranom. Boreći se sa propalim brakom i stresnim poslom, Lynne Watson je nalazila radost u jedinoj stvari: jedenju. Svakodnevne čokoladne krofne, pizza i velika pakiranja keksa doveli su je do 104 kg – i nove nizine: “Kako sam shvatila, mogla sam si ili oduzeti život ili preuzeti kontrolu nad njim. Odlučila sam uzeti kontrolu.” Raskinula je brak, diplomirala i počela se osjećati osnaženo – te je otkrila da su iznenadi napadaji gladi prestali. “Kako sam upoznavala nove ljude, oslanjala sam se na njih, a ne na hranu, za društvo i utjehu.” Lynne je tijekom 4 godine došla do 54 kg.
35. Izbjegavajte prisiljavanje na hranu. John DeGennaro, vozač kamiona, zamijenio je ovisnosti o alkoholu i drogama sa nečim drugim: hranom. Nesretan sa 115 kg koje je nosio na svojim 157 cm visine, John je potražio nutricionista i shvatio da ne zna odbiti. “Ako mi ponude krofnu u uredu klijenta, ne samo da bih pojeo još dva komada, već bi prilikom vožnje svraćao u svaku slastičarnu.” Rješenje? Dostavio je potrebno i vraćao se u kamion. Ta mala promjena, zajedno sa više vježbanja, dovela je do gubitka od gotovo 30 kg tijekom 2 godine.
36. Odjenite se za uspjeh. Umorna od početka svake zime sa ormarom punim odjeće koja ne pristaje, Julie Portner, je krenula u napad i jedne godine upisala se u klub Weight Watchers. Sa zdravim odabirom hrane i vježbanjem, kao i mjesečnim vaganjima, Julie je izgubila 10 kg tijekom 6 mjeseci, a njena nekad premala zimska odjeća sad je bila u redu. “Dosegla sam točku gdje je moja želja da stanem u manji broj odjeće nadjačala želju za prejedanjem,” kaže ona.  
37. Odgodite uživanje. Kad ugleda omiljenu hranu – kao što je šnicla sa pomfritom u restoranu na radnom mjestu - Verona Mucci-Hurlburt pokreće svoju strategiju za odgađanje užitka koja joj je pomogla sa izgubi 24 kg za 9 mjeseci. Umjesto zabranjivanja određene hrane, ona jednostavno odgađa uživanje u takvom obroku. Na primjer: “U restoranu nude te šnicle svakih 2 tjedna. Umjesto da si kažemo kako ih ne smijem pojesti, radije si kažem ‘Čekaj do slijedeći put.’ Dva tjedna kasnije, zapitam se želim li ih još uvijek. Ponekad želim. Drugim prilikama mogu bez njih.”
38. Uzmite magazin. Kad hladnjak pozove Cynthia Herrmann, uzima novine ili časopis. "Ako još osjećam glad nakon 15 minuta čitanja, idem jesti. Ali često se tako zaokupim da prođe i 30 minuta, a čežnja nestane," kaže ona. Izgubljeni kilogrami: 45.
39. Pratite ritam. Prejedanje je bio način Marka Marona da se bori sa krizom na poslu, svađa sa voljenom osobom ili bilo što drugo sa osjećajem krivnje. Jednog dana, Mark, je odlučio zaobići omiljeni restoran brze hrane i krenuti u trgovinu sa glazbom. "Odabrao sam dva CD-a, od kjih je na jednom meni najdraža pjesma 'Born to Be Alive,'" sjeća se. Tako se uživio da je zaboravio na hranu i krenuo u teretanu. Ta navika mu je izbrisala 12 kg.
Smršavite razgovorom
40. Ponesite olovku. "Bilo mi je dosta komplimenata koji su prestajali meni pred očima," kaže Juanita Dillard, 37-godišnja vizažistica koja je težila 124 kg. "Neprestano sam bila okrućena vitkim, predivnim manekenkama i željela sam biti poput njih."
Juanita je počela pisati o svom stresu umjesto da se hrani njime. Za godinu i pol dana prešla je iz odjevnog broja 54 u broj 36. Jednom prilikom, na pola puta do prejedanja koje je izazvao stres zbog gubitka kućnog ljubimca, Juanita je posegla u torbicu i dotakla dnevnik. Izvadila ga je i počela pisati. Nakon što je osjećaje stavila na papir, želja za hranom je nestala. "Pisanje dnevnika postalo je moj odmor bez kalorija," kaže ona.
41. Radite za svoju osobnost, ne protiv nje. Regina Owen je iskoristila svoju ovisnu osobnost da se prebaci sa tableta za spavanje i hrane na vježbanje. Hodala je svako jutro i odlazila u teretanu svako veče. “Da, opsesivna sam. Ali barem je vježbanje najzdravija opsesija za mene. Nije uvijek bilo tako,” kaže ona. Njena predanost vježbanju omogućila joj je da izgubi 30 kg i prijeđe iz broja 52 u broj 40.
42. Pomislite na vitkost. Nakon godina provedenih na raznim dijetama, Leigh Anne Congdon konačno je skinula – i održala postignuto – 15 kg. A to je postigla razmišljajući kao vitka osoba. “Shvatila sam da moji prijatelji koju su baš vitki ne razmišljaju o tome što će jesti. Jeli su kad su osjećali glad i govorili, ‘Ne, hvala,’ kad je glad prestala. Pratila sam njihov primjer i prestala biti opsjednuta hranom.”
43. Nađite podršku koja vam treba. U 29. godini, Olivia Williamson je od doktora čula da ima previsok krvni tlak i da će biti na lijekovima do kraja života osim ako učini nešto za sebe. Iako je i ranije pokušavala sa dijetom i vježbanjem, nikad nije uspjela pridržavati ih se. Zato se prijavila za tečaj kontrole tjelesne težine u trajanju od 6 tjedana, nakon čega su došli 4 tjedna sastanaka sa grupom za podršku. “Samo biti u mogućnosti reći u grupi, ‘Ja uspijevam, pridržavam se’ učinilo je da se osjećam bolje,” kaže ona. Dokaz: tijekom godinu dana izgubila je 22 kg i krvni tlak se vratio na normalu.
Neka vam motivacija bude jednostavna
44. Pronađite rupe. Kad je Beth Linden, koja je skinula 45 kg, posrnula prema starim navikama i vratila 7 kg, izvukla je snimku kojom je zabilježila najgore trenutke svog života. "Slušala sam vlastiti glas kako drhti dok sam upoznavala dečka moje kćeri koji je rekao 'Nisam znao da ti je mama debela.' Mrzila sam što mi je kći u tako neugodnoj situaciji; osjećala sam se usamljeno i prazno. Bilo mi je neugodno kupovati odjeću. Mrzila sam sebe u to vrijeme i nisam se željela vratiti," sjeća se Beth. Kazeta ju je preokrenula i sada zadržava ponovo postignutu vitkiju figuru već 5 godina.
45. Napravite raspored grickanja. Bevan Brooks je koristila kalendar pun motivacijskih "mrkvica" da izgubi 10 kg. "Podsjećala bih se na zabave, putovanja, sportske događaje, posjetitelje iz drugog grada, te vjenčanjima koja dolaze u slijedećim tjednima i mjesecima," sjeća se. "Svaki put kad bih pomislila izbjeći vježbanja ili pojesti pizzu, podsjetila bih se na događaj koji dolazi. Kako ću izgledati tamo bilo mi je važnije od bilo kakve pizze."
46. Uzmite time-out. "Opuštam svoja pravila prehrane tijekom vikenda, pa se ne osjećam zakinuto," kaže Helene Gullaksen. "Kad me čežnja pogodi tijekom tjedna kažem si, 'Ovo nije posljednji put da smijem pojesti ovakvu hranu,' i to mi pomaže da odšećem dalje, što god bilo u ponudi." Izgubljeni kilogrami: 25.
47. Budite izravni (prema sebi). Oprah Winfrey i njen osobni trener Bob Greene, inspirirali su Tawni Gomes (sa 150 kg) da počne vježvati kad je upoznala Greenea na potpisivanju knjige. "Čula sam drugu ženu kako ga pita kako bi trebala naći vremena za vježbanje uz četvoro djece, kuću i posao sa punim radim vremenom," sjeća se Tawni. "Bob ju je pogledao ravno u oči i rekao, 'Niste spremni za mršavljenje.' Bila sam šokirana, ali shvatila sam da i ja govorim iste izgovore.
Svi imamo isti broj satova u danu. Ako ljudi zaposleniji od mene imaju vremena za vježbanje, onda to mogu i ja." Onda slijedeće jutro, Tawni se ustala ranije zbog posla. To je bio početak novog dnevnog rituala. Izgubljeni kilogrami: 60.
48. Prekrijte sat. Nekih večeri Mitch Lipka bi jedna mogao gledati u svoj sobni bicikl, a kamoli voziti ga. Tada je razvio taktiku bacanja majice ili ručnika preko tajmera kako bi se koncentrirao na nešto drugo. Tako bi se zgubio u mislima da je vrijeme prošlo prije nego je bio svjestan. Sad nikad ne propušta vježbanje. Izgubljeni kilogrami: 90.
49. Odradite 10, zatim promijenite. Kad Cheryl Allard ode u teretanu, ona koristi jednu spravu 10 minuta, zatim prelazi na slijedeću. Takva strategija razbija dosadu i toliko je dobra da je Cheryl počela odlaziti u teretanu i po 6 puta tjedno. Tijekom jedne godine izgubila je 45 kg.
50. Prikažite slike "prije". I Julia Ferraro i njena majka Adelaide, imale su visinu od 157 cm i težile 95 kg. Obiteljska slika ih je rasplakala. "Možeš znati da se povećavaš, ali to te ne pogodi dok se ne vidiš na slici," kaže Julia. Umjesto da je sklonila sliku sa vidika, obje su pristale izložiti ju na glavno mjesto kao motivaciju za mršavljenje. Tkad je ta slika snimljena zajedno su izgubile 45 kg i 5 odjednih brojeva – a na galeriju slika dodale su novu predivnu sliku majke i kćeri.
51. Budite sami svoj trener. Jeanann Pock je imala problema sa ranim ustajanjem dok nije pročitala citat legendarnog nogometnog trenera Vincea Lombardija: "Pobjeda nije nešto povremeno; to je svar za sva vremena." Kaže Jeanann, "Shvatila sam da moram pobijediti u svakoj sitnoj bitki uz put uključujući prekidanje alarma ujutro. Morala sam razmišljati kao pobjednik da bih to i postala." Sada, Jeanann svako jutro odmah zbacuje pokrivače. Izgubljeni kilogrami: 40.
Nagradite se
52. Slavite svoje pobjede. Susan DeFusco je sa vremenom uspjela skinuti 45 kg, ali iz dana u dan fokusirala se samo na gubitak slijedećeg kilograma. Svaki put kada je postigla takav sitni napredak nagradila bi se pjenušavom kupkom ili kazetom sa vježbama. "Morate gledati na svaki gubitak kilograma kao na nešto vrijedno proslave," savjetuje vas ova 38-godišnjakinja.