19 prosinca 2014

Savjeti za kućanstvo



                   Omiljeni okus jogurta

Ne volim bacati hranu. Skupo je kupovati hranu, a zatim bacati ono što se nije pojelo na vrijeme. Kad odmrznem zamrznuto voće, ocijedim sok i ostavim ga u čaši u hladnjaku. Kasnije ga pomiješam sa običnim jogurtom i po potrebi dodam malo šećera. Tako dobivam jogurt iste boje i okusa kao onaj kupovni, ali jeftinije je. A također ne moram bacati hranu.


                        *********

                   Domaće krem juhe

Ne razumijem zašto ljudi vole kupovati konzervirane juhe. Pune su soli, a i skupe su. Domaću krem juhu je lako pripremiti!
Za 1 šalicu guste juhe (ili umaka za meso i tjesteninu) otopite 2 žlice maslaca, umiješajte 2 žlice brašna, a onda dodajte 1 šalicu mlijeka ili jušnog temeljca. Kuhajte na srednjoj vatri uz stalno miješanje dok se zgusne. Začinite sa soli, paprikom ili topivim sirom.

 
                        *********

                  Pijesak za mačke

Mačji pijesak postoji u dvije vrste: onaj koji mokraću mačke pretvara u tvrdu hrpu i onaj koji ju pretvara u glinenu mrlju. Ovaj prvi je prilično skup, pa zato radije kupite jednake količine jednog i drugog – pomiješajte ih i imat ćete veću količinu prilično dobrog pijeska za mačke po relativno povoljnoj cijeni.


                        *********

                  Tretman nove odjeće

Kad kupite novi komad odjeće u tamnoj boji, iskušajte ovo. Dodajte 1/2 šalice soli u lavor pun hladne vode. Nakvasite odjeću u toj otopini na 20 do 30
minuta i zatim isperite. To će učvrstiti boju.