20 studenoga 2019

Dijete za mršavljenje u današnje vrijeme

Ha, već smo pri kraju 2019. godine, a neke od dijeta još postoje i još su "značajne".
Kad sam danas utipkala riječ "dijeta" u Google, evo što sam našla na prvoj strani:

- dijeta 9 kg u 14 dana
- medicinska dijeta
- vojna dijeta
- dijeta s jajima
- dijeta 1100 kalorija
- scandi sense dijeta
- dijeta 17 dana

Pa da vidimo što "nosi" svaka od tih dijeta. Nadam se barem nekakvom kvalitetnom jelovniku, ha ha!

Dijeta 9 kg u 14 dana - ukoliko morate brzo smršaviti (recimo za vjenčanje), onda uzmite ovu dijetu. sastoji se u osnovi od ničega: malo kave, kuhano jaje sa špinatom i malo govedine sa salatom. To je otprilike za svaki dan. Nije baš hranjivo.

Medicinska dijeta - Ni ova dijeta nije puno bolja, ali zato što je nastala od strane liječnika i trebala bi se koristiti jedino u bolnici. Razvijena je kao pomoć bolesnicima koji očekuju riskantnu operaciju, jer uglavnom je debljina rizik. Jede se naranče, rajčice, kiselo vrhnje i kuhana jaja. To je za svaki dan, raspoređeno po obrocima. Možete bi nezaslađeni čaj ili kavu. Jednom tjedno možete posjesti malo mljevenog mesa (najbolje kuhano) ili malo kravljeg sira.

Vojna dijeta - Ovo je prilično stroga prehana, zato je naziv vojna. Sastoji se od kikiriki maslaca, nezaslađenog čaja, tunjevine, kuhanog mesa i povrća, nešto malo voća. Provodi se kroz tri dana, zatim odmor od tjedan dana kada se treba također paziti na usno određenih namirnica.

Dijeta s jajima - E ovo je već malo više hranjivo i po mom ukusu. Da doručak i za večeru svakog dana uzima se po 2 jaja, na koji god način želite. Za ručak komad mesa (najradije perad ili riba, ali i suha ostala mesa mogu "proći") sa zelenom salatom.

Dijeta 1100 kalorija - osobno, isprobala sam dijetu 1500 kalorija prije par godina i uspješno skinula dosta kilograma. Ali čim sam prestala paziti da jedem koliko i zlatna ribica, počeli su se kilogrami vraćati. Ovdje je princip isti, samo je dozvoljeno manje kalorija, a time i manje hrane po obroku. Jede se 5 puta dnevno - doručak je preporučljiv sa mliječnim proizvodima, za uživu prije ručka i poslijepodne dovoljno je neki veći komad voća, ručak sa komadom mesa (što laganije pripremljen, zelenom salatom i čašom vode, a večera sa nekim oblikom salate ili ribom. Prilično hranjivo, ali zahtijeva dosta planiranja, vaganja i zapisivanja.

Scandi sense dijeta - ovo je jedna od novijih dijeta i čini se na prvi pogled jednostavna. Međutim, princip je da se namirnice mjere voličinom šake, pa tako po obroku ide 1 šaka proteina, jedna šaka ugljikohidrata i 2 šake povrća. Što bi u osnovi bilo kako su nas učili odmalena - 1/4 tanjura meso, 1/4 tanjura riža ili tjestenina i pola tanjura povrća. Zapravo, trebala bih pročitati knjigu koju sam kupila, pa ću vam javiti mišljenje nekom drugom prilikom.

Dijeta 17 dana - jedna od stariji dijeta, ali meni se čini dosta kvalitetnom. Postoje 4 faze, svaka traje po 17 dana. Bit je u tome da se postupno smanji unos "loših" ugljikohidrata u organizam. Tako je prva faza ispunjena proteinima i masnoćama. U drugoj fazi izmjenjuju se dani kada uopće ne smijete jesti ugljikohidrate i obi u kojima ima ograničena količina ugljikohidrata. U trećoj fazi pomalo se povećava unos ugljikohidrata, ali smanjuje proteina. Posljednja faza trebala bi značiti da ste postigli zdraviju prehranu. Tijekom radnih dana u ovoj fazi je potrebno pratiti prehranu iz prve 3 faze, a vikendom si možete dopustiti nekoliko obroka sa namirnicama koje inače ne smijete jesti (recimo, sladoled!).

U osnovi, kao osoba koja zna kako je to biti predebela osoba i smršavljeti, mogu vam reći da je najbolje pojednostaviti stvari. Jedite 5 obroka dnevno, što znači male količine hrane u obroku. Pripazite da "nevaljale hrane" kao što su tjestenina, slatkiši i slično u vašem jelovniku više od 2 puta tjedno. Pijte dosta vode i pojedine bar 2 vrste voća dnevno. Nema brojanja kalorija i ništa nije do kraja zabranjeno.