23 studenoga 2019

Muffini od banane


190 g brašna (može integralno pšenično)
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
1 žličica mljevenog cimeta
3 velike zrele banane (zdrobljene u pire)
85 g otopljenog maslaca (možete zamijeniti sa kokosovim uljem)
135 g smeđeg šećera (ili kokosovog šećera)
1 veliko jaje, sobne temperature
1 žličica ekstrakta vanilije (ili 1-2 vrećice vanilin šećera)
2 žlice mlijeka
po želji - 1 šalica sjeckanih oraha (ili drugog orašastog voća) ili čokoladni komadići

Zagrijte pećnicu na 220°C. U lim za pečenje muffina složite papirnate (ili silikonske) posudice ili sami lim premažite sa dosta ulja.
U jednoj zdjeli promiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i cimet. Ostavite sa strane. U drugoj zdjeli (najbolje onoj za mikser) zdrobite banane. Srednjom brzinom mikera umiješajte otopljeni maslac, smeđi šećer, jaje, vaniliju i mlijeko. Sada u tu zdjelu polako umiješajte suhe sastojke, da se sve lijepo poveže. Ako ćete dodavati orašasto voće ili čokoladu, sad je trenutak. Tijesto će biti dosta gusto.
Žlicom rasporedite tijesto u pripremljeni lim. Pecite oko 5 minuta na 220, a onda smanjite temperaturu na 175°C. Pecite još 16-18 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu tijesta pokaže da je dobro pečeno. Ukupno vrijeme pečenja ovih muffina trebalo bi biti 21-23 minute, manje-više. (Ako imate lim za mini muffine, pecite ukupno 12-14 minuta na 175°C.) Ostavite muffine da se hlade oko 5 minuta u limu, zatim ih izvadite i posložite na žicu da se ohlade do kraja.
Muffini mogu ostati svježi do nekoliko dana na sobnoj temperaturi ili čak do tjedan dana u hladnjaku.

Neki savjeti: ako nećete muffine pojesti u tom kratkom razdoblju, možete ih spremiti u zamrzivač do 3 mjeseca. Odmrznite ih preko noći prebačene u hladnjak, a drugi dan ih ostavite na sobnoj temperaturi ili zagrijte u mikrovalnoj.
Zašto visoka temperatura u početku? Zbog velike vrućine zraka tijesto se će brzo podići, a unutrašnjost će se moći ravnomjerno peći. To pomaže da muffini izgledaju veći nego pečenjem na jednoj temperaturi cijelo vrijeme.
Zamrnute banane: za ovaj recept možete koristiti odmrznute banae. One imaju više vlage, pa višak tekućine prvo upijte papirnim ručnikom.
Šećer: možete koristiti običan, smeđi šećer ili kokosov šećer. Ili pomiješajte bilo koje dvije vrste u potrebnoj količini. Ako koristite samo kokosov šećer, muffini neće biti jedno slatki kao sa običnim ili smeđim šećerom. Možete koristiti jednaku količinu meda ili javorovog sirupa, ali tada će muffini u sredini biti mekši, pa bi se mogli činiti kao sirovi.
Mlijeko: možete koristiti bilo koju vrstu običnog ili zamjenskog (biljnog mlijeka). One zaslađene verzije sojinog (kao sa vanilijom ili čokoladom) dat će pove drugačiji okus muffina.