13 rujna 2014

Kako izbaciti frustraciju iz kupovine odjeće



Napisala Sheila Dicks

Ako volite kupovati, kupujete za članove obitelji ili potrepštine za kućanstvo. Da, to je jednostavno. Ipak, kupovina da si stvorite odličnu garderobu koju ćete voljeti nositi nije uvijek tako jednostavna. To je, sasvim iskreno (za većinu žena) frustrirajući zadatak.
Kad žene kupuju za sebe, kupuju s namjerom da nova odjeća im daje dobar osjećaj i da u njoj izgledaju odlično. Ponekad će pronaći onaj poseban komad odjeće, ali većinom kupuju odjevne predmete koji im se sviđaju u tom trenutku, a kada se vrate kući otkriju da tu odjeću ne mogu uskladiti ni sa čim drugim u ormaru, da im ne odgovara veličina ili nešto treće, pa se pitaju zašto su to uopće kupovale. Kao rezultat, u ormaru im ostaje svega nekoliko komada odjeće koje zaista nose (obično 20%). Kupovanje zada postaje težak zadatak, a pronalaženje odgovarajuće odjeće pitanje sreće.

Kako izbaciti frustraciju iz kupovine:
• Upoznajte svoj tip tijela. Kada znate stilove koji najbolje izgledaju na vama kupovina postaje daleko jednostavnija jer možete lako zaobići stilove za koje znate da vam ne pristaju i odabrati ono što je najbolje za vas. Zamislite samo koliko vremena i novca ćete tako uštedjeti.
• Obratite pažnju na boju – nosite samo odjeću u bojama zbog kojih vaš ten oživi. Iako većina žena zna da izgledaju najbolje u bojama koje odgovaraju njihovoj koži, kosi i očima, nisu svjesne kako sitna razlika u boji može utcjecati na izgled. Na primjer, osoba koja izgleda odlično u plavom, neće izgledati najbolje baš u svim nijansama plave. Otkrila sam tijekom analize boja da i samo sitna promjena nijanse može učiniti veliku razliku. Želim reći, mislite li da izgledate odlično u određenoj boji, to ne mora uvijek biti sasvim točno.
• Postanite sveznalica kad se radi o onome što izgleda dobro na vama. Osim najboljih stilova i boja, naučite koje vam dužine odjeće najboje pristaju, koji modni dodaci i kakav makeup. Nemojte ovisiti o savjetima prijateljice. Osjećajte se dovoljno pouzdano u vlastiti izbor da ne morate tražiti potvrdu prijateljice ili partnera – i ono najvažnije, kupujte samo ono što zaista volite.
• Razmislite o tome da se vaše tijelo s vremenom mijenja, pa tako treba i izbor odjeće. Što se događa kada kupite odjevni predmet namijenje za nekoga daleko mlađeg ili vam određeni stil više ne pristaje dobro zbog promjene vašeg tijela? Ti odjevni predmeti ostat će u vašem ormaru jer se ne osjećate ugodno noseći ih, a najčešće niste sigurni zašto. Koliko komada odjeće imate u ormaru baš sada koje ne nosite, a niste sigurni zašto ih ne nosite?
• Držite se većinom klasičnih stilova, a modne trendove ostavite onima koji imaju vremena i novaca za to. Kupovina postaje mnogo jednostavnija kad izbjegavate trendove. Održavanje koraka sa trendovima i modom znači da imate odjeću koju stalno treba dopunjavati, pa time miješanje i spajanje postaje sve teže.