08 rujna 2014

Napravite zdraviji izbor hrane



Voće povrće i žitarice obično nemaju puno masnoće i nemaju uopće kolesterol.  Većina su odlični izvori dijetalnih vlakana, složenih ugljikohidrata i vitamina. Američka udruga za srčane bolesti preporučuje prehranu namirnicama bogatim složenim ugljikohidratima i vlaknima.

Ovdje su samo neki savjeti za zdraviji izbor hrane:

-  Kokos je bogat zasićenim masnoćama, dok su masline bogate mono-nezasićenim masnoćama i kalorijama.  Te namirnice treba koristiti štedljivo da biste smanjili unos kalorija iz masnoće.

-  Kad kuhamo mahunasto povrće često se dodajte zasićena masnoća ili kolesterol.  Na primjer, u kruh ili tjesteninu dodaje se žumanjak.

-  Obrađena, konzervirana hrana od povrća može sadržavati višak soli. Kod nekih ljudi višak soli u hrani vodi do visokog krvnog tlaka. Postoje neke prehrambene kompanije koje zapravo konzerviraju povrće sa maje soli.  Takvu hranu potražite na tržnici ili birajte svježe ili zamrznuto povrće.

-  Orasi i sjemenke skloni su sadržavati dosta kalorija i masnoće, iako je većina te masnoće poli-nezasićena ili mnono-nezasićena. Postoje neke vrste, na primjer makadamija, koje su bogate zasićenim masnoćama.

Hrana koja je bogata topivim vlaknima je odličan izbor. Primjeri toga su zobene mekinje, zobena kaša, grah, grašak, rižine mekinje, ječam i čak srčika jabuke. 

Kad god tražite zdraviji izbor hrane, uvijek pročitajte naljepnicu ili informacije o hrani.  Tada možete odlučiti što ta namirnica sadrži i koliko je to zapravo zdravo za vaše tijelo.  Uzimajući vremena da donesete mudri izbor hrane doživotno ćete uživati u hrani koja se brine za vaše zdravlje.