17 svibnja 2011

Recept za domaće čokoladne gljivice (truffles)

napisala Melanie Mendelson



Sastojci:

450 g tamne čokolade
1 šalica vrhnja za kuhanje
1 žlica likera (po želji, ovdje najbolje ide liker od kave)

Upute:

Razlomite čokoladu na manje komade.

Zagrijte vrhnje do trenutka krčkanja. Pratite ga cijelo vrijeme, jer kada zakuha brzo će iskipjeti! Čim počnu mjehurići maknite ga sa vatre.

Umiješajte čokoladu i liker, pa miješajte dok se čokolada sasvim otopi. Ostavite da se ohladi, zatim stavite u hladnjak.

Provjerite gustoću kreme za truffles nakon što je u hladnjaku odstajala najmanje 5 sati. Trebali biste ju moći vaditi žlicom i oblikovati u kuglice. Ako je premekana (pa ne možete zarolati kuglice), stavite natrag u hladnjak i pogledajte ponovo nakon 1 sat.

Prekrijte lim za pečenje keksa sa masnim papirom. Kad je krema za truffles prave gustoće, žlicom izvadite manju količinu na ruku, oblikujte kuglicu i stavite ju na masni papir.

Napomena: u ovom trenutku možete kuglice i uvaljati u čokoladne mrvice (da biste ih napravili sameljite malo čokolade u rezaču hrane). Ovaj korak dolazi po želji, jer kuglice ukrašene čokoladnim mrvicama izgledaju bolje nego obične kuglice :)
Stavite lim na kojemu su kuglice ponovo u zamrzivač na 1 sat. Nakon što ih izvadite iz zamrzivača, kuglice prebacite sa masnog papira na pladanj. Spremite ih u hladnjak do posluživanja.

Uživajte!