30 svibnja 2011

Tortica od jabuka i brusnica

napisala Shelley Pogue



Vrijeme pripreme vrlo je minimalno za ovaj voćni kolačić, a nema niti puno čišćenje nakon što ga stavite u pećnicu. A ovo je vrlo ukusan desert pogodan u svakoj prilici.

Sastojci koji će vam trebati:
4 šalice jabuka, najbolje vrsta Granny Smith
2 šalice svježih brusnica
2 šalice šećera
1/4 šalice smeđeg šećera
60 – 90 ml dobrog brandyja – ako ga možete piti, dobar je i za kuhanje. Ne volim koristiti vino, jer ga ne poslužujem niti nakon obroka.
1 1/2 šalica rolane zobi
3/4 šalice maslaca
1/2 šalice brašna
1/2 šalice badema
1/2 šalice oraha

Pećnicu treba zagrijati na 180 stupnjeva. Ako koristite plinsku pećnicu ekspaerimentirajte sa temperaturom ako ste skloni zagorijevanju hrane ili prekuhavanju. Sada treba namastiti lim u kojem ćete peći. Lim treba biti veličine da izdrži oko 2-3 litre. Sada, izmiješajte u velikoj zdjeli jabuke, brusnice, šećer i smeđi šećer, pa sve prebacite u lim. Preko voća nakapajte malo brandyja. Alkohol će tijekom pečenja ispariti, ali će pojačati okus voća.

Morate pri ruci imati drugu zdjelu, u kojoj ćete mikasti ostale sastojke sa dobrom količinom šećera. Zato sada u toj zdjeli izmiješajte zob, šećer, brašno, bademe i orahe. Sve mora biti dobro izmiješano, pa zatim prebacite tu mješavinu preko voća u limu. Ravnomjerno rasporedite cijelu mješavinu da prekrije svaki komad voća. To je korisno iz nekoliko razloga – voće neće izgorjeti, a bit će jednoliko pečeno ispod mrvljivog tijesta.

Jednom kad je sve raspoređeno u limu, vrijeme je za završni korak – dodavanje maslaca. Morate narezati komad maslaca na kriške i staviti ih preko cijele površine mješavine od brašna orašastog voća. To će dati okus i pomoći pri pečenju. Nakon 15 minuta temperaturu pećnice smanjite na oko 80 stupnjeva. To će vam pomoći tijekom procesa pečenja, kako bise voće u unutrašnjosti skuhalo jednoliko, i da kora jednoliko potamni. Ukupno vrijeme pečenja je oko 30-45 minuta ili dok kora ne bude lijepo tamna. Uživajte.

Iz ovog jela možete imati 8 porcija.

Za više recepata sa jabukama otvorite Ukusna hrana