19 srpnja 2020

Kako savršeno pripremiti tvrdo kuhana jaja


Tvrdo kuhana jaja su super. Najbolja za punjena jaja, salatu od jaja ili jednostavno za pojesti kao međuobrok.

Ljudi su se nekad bojali pojesti cijelo jaje, zbog razine kolesterola u žumanjku. Međutim, istraživanja zadnjih godina pokazuju da žumanjak (ako je dobro skuhan) zapravo podiže razinu dobrog kolestera u krvi (što je zapravo najvažnija dobrobit).

Kad se radi o kuhanju jaja, ljudi često pretjeraju. Tada žumanjak dobije maslinastu boju na rubovima i pomalo sumporni miris. Ovo su neke od metoda kako pravilno skuhati jaje.

Kako suhati jaja?
Znate li da je starija jaja lakše guliti nego svježa? Ako planirate tvrdo kuhati jaja (kao recimo za Uskrs), kupite ih barem tjedan dana ranije, najbolje dva tjedna. Kad ih skuhate (oko 12 minuta), ljuska će lako "pobjeći" sa jaja.

Ako pak imate svježa jaja, a želite ih lakše oguliti, najbolje je pariti ih 15 minuta. Stavite malo vode u dublju posudu, pa na nju cjedilo ili košaricu za parenje. Neka voda prokuha. Stavite jaja u cjedilo (košaricu), pokrijte posudu i neka tako odstoje 15 minuta. Para će omekšati koru zbog čega će ju biti lakše ukloniti.

Ako ste skuhali jaja, pa ih je teško oguliti da ostanu cijela. lagano ih "provaljajte" po stolu da ljuska napukne, zatim ostavite u zdjeli vode nekoliko minuta. Voda će prodrijeti kroz pukotine na ljuski i tako ju "odlijepiti".

Kompletan opis metode
1. U dubokom loncu, prelijte jaja vodom. Posuda treba biti napunjena tek malo iznad jaja. Nemojte pretjerivati, što više jaja to će trebati više vode, a time i više vremena za kuhanje.
2. Stavite lonac na najjaču vatru, pa neka dobro prokuha.
Doavanje malo octa pomoći će spriječiti bjelanjak da pobjegne ako jaje pukne tijekom kuhanja. neki ljudi smatraju da malo soli dodane nakon što se voda zagrije pomaže spriječiti pucanje ljuske, a nakon kuhanja lakše ih je oguliti.
3. Isključite vatru, ostavite lonac na plameniku, poklopljen, nekih 10-12 minuta.
Ako se vaš štednjak brzo hladi, radije ostavite plamen vatre na najmanje, pa ga isključite tek nakon 6-8 minuta.
Ovisno koliko tvrda jaja želite, nakon 10-12 minuta trebala bi biti savršena. Ali to ovisi o veličini posude u kojoj se kuhaju, jačini štednjaka, količini vode i tako dalje.
Ako volite nešto manje tvrda jaja, kuhajte ih koju minutu manje. Utvrdit ćete koje vam vrijeme najbolje odgovara kada isprobate razne posude, jačine štednjaka ili starost jaja.
Možda najbolja ideja je skuhati jedno jaje više, pa nakon 10 minuta "žrtvovati ga", tako što ćete ga odvojiti od ostalih, brz ohladiti ledenom vodom i prerezati da vidite koliko je tvrdo kuhano. Ako nije koliko želite, ostala jaja kuhate još koju minutu.
4. Ocijedite vodu iz posude sa jajima i jaja prelijte što hladnijom vodom da se brže ohlade i prestanu kuhati. Ili, ako ste skuhali veliku količinu jaja, uz pomoć žlice prebacite ih u veliku zdjelu punu ledene vode.
Lakše je guliti jaja pod tekućom vodom.
Najbolji način za čuvanje oguljenih jaja jest čvrsto zatvorena posuda u hladnjaku. Jaja mogu puštati svoj specifični miris, zato je najbolje poklopiti ih.
Trebate ih pojesti u toku 5 dana.

Pogledajte originalni članak za još nekoliko ideja