01 srpnja 2020

Veganski čokoladni keksi

U današnje vrijeme dosta ljudi je već prešlo na vegansku prehranu, što znači da ne konzumiraju ništa povezano sa životinjama - dakle, osim mesa tu su i jaja, mlijeko, masnoće i sl.

Zato sam pronašla ovaj recept za kekse koje lako možete "preobratiti" u obične.


1 šalica brašna (bijelog, zobenog ili pirovog)
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
1/4 šalice šećera
1/4 šalice smeđeg šećera ili kokosovog šećera
1/3 šalice čokoladnih komadića (ako imate vegansku čokoladu)
2 žlice mlijeka po izboru, plus više po potrebi
2 žlice ulja
1/4 žličice ekstrakta vanilije

U zdjelu stavite sve suhe sastojke, pa umiješajte vlažne sastojke da se stvori tijesto. Isprva će biti dodta suho, pa nastavite miješati dok se svi sastojci povežu. Ako je potrebno dodajte još jednu do dvije žlice mlijeka po izboru.
Oblikujte veliku kuglu od tijesta, pa ju stavite u hladnjak na barem 2 sata, ili u zamrzivač da se ohladi.
Kad je tijesto hladno, zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
Oblikujte kuglice od tijesta, pa ih slažite na namašćeni lim, ali ostavite dovoljno mjesta između kuglica. Kako se budu pekle, spuštat će se i oblikovati keks, pa se ne bi smjele zalijepiti jedne za druge.
Pecite 11 minuta u sredini pećnice. Izgledat će ne sasvim pečeno kad ih izvadite, ali ih ostavite da odstoje na licu 10 minuta, pa će očvrsnuti.
Ako se iz nekog razloga keksi ne rašire dovoljno (tu je važna toplina pećnice), pritisnite ih žlicom nakon vađenja iz pećnice.
Možete pripremiti više tijesta za kekse, oblikovati kuglice i spremiti ih u zamrzivač, pa ispeći kad poželite.

Originalni recept možete pronaći na blogu Chocolate covered Katie.