10 srpnja 2020

Zanimljivi kuhari - Gabriele Corcos

Nedavno sam se počela još više zanimati za kuhanje, pogotovo u smislu istraživanja "poznatih" kuhara. Kako nemam baš sve kuharske programe na TV-u za koje znam - kao npr. Food Network - neki od njihovih "zvijezda" i nisu mi toliko poznati. Kao, recimo Gabriele Corcos. Pa sam krenula pogledati što Google kaže o njemu:


Gabriele Corcos (7. listopada 1972) je slavni kuhar talijanskog porijekla, zabavljač i televizijska ličnost. Kreirao je, producira i vodi emisiju "Extra Virgin" na Cooking Channel. Također, autor je najprodavanije kuharice po listi New York Timesa, "Extra Virgin". Corcos je bio vlasnik Tuscan Gun Officine Alimentari u Windsor Terrace, Brooklyn, New York. (ali je to zauvijek zatvoreno).

Njegova supruga, Debi Mazar (glumila u filmovima "Bethoween", pojavila se uz njega u novoj verziji emisije, sada nazvanoj "Extra Virgin Americana", koja se prikazivala tjednima na The Cooking Channel. Corcos se izvan snimanja bavi humanitarnim radom za nekoliko udruga koje se bore protiv gladi u svijetu.

Njegova verzija slavne Caprese salate:

Caprese salata od tofua sa rajčicama i maslinovim uljem pojačanim bosiljkom

400 g tofua, rezanog na 8 kriški
2 žlice maslinovog ulja
2 uguljena režnja češnjaka
2 velike rajčice, rezane na kriške
svježe lišće bosiljka
maslinovo ulje sa bosiljkom, recept slijedi ispod

Iscijedite tofu od viška tekućine takošto ćete ga pritisnuti između dva sloja ručnika. Začinite ga sa svih strana solju i paprom.
U velikoj tavi zagrijte ulje. Dodajte usitnjeni češnjak i čim malo promijeni boju dodajte tofu, pa pecite dok potamni oko 4 minute sa svake strane. Izvadite na tanjur obložen papirom da se ocijedi masnoća i da se ohladi.
Rajčice začinite sa soli i paprom. Složite kriške rajčice i kriške tofua na pladanj sa svježe usitnjenim bosiljkom i prelijte maslinovim uljem pojačanim bosiljkom.
Za 6 osoba

Recept za maslinovo ulje pojačano bosiljkom

2 vezice svježeg bosiljka, bez peteljki
1 šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i svježe mljeveni papar
sok iz jednog limuna

Prokuhajte malo vode, pa ubacite lišće bosiljka na oko 45 sekundi do najviše 1 minutu. Izvadite ga odmah u zdjelu ledene vode kako bi se prestalo kuhati. Posušite i stavite u blender. Dodajte maslinovo ulje, pa miješajte dok nastane glatka smjesa. Procijedite ulje kroz gazu u zdjelu. Začinite po želji sa soli i paprom. Dodajte po želji limunovog soka tek prije posluživanja.
Količina: oko 1 šalicu (250 ml).