08 srpnja 2020

Što je Brzinski Keto?

Sve što trebate znati o novoj dijeti Keto-Plus-IsprekidaniPost


Ako znate bilo što o dijeti Keto, onda znate da je taj stil prehrane priiiiiilično ograničavajuć, i nije ga se lako pridržavati na dulji rok. Ipak, oni koji vole prehranu bogatu masnoćama sa jako malo ugljikohidrata osjete dobrobit u vidu gubitka viška tjelesne težine, više energije, čiste kože i manje želje za slatkišima.

Zvuči odlično, zar ne? Pa, nova verzija Keto dijete cilja na pojačavanje svih tih "dobrobiti" zbog čega su se fanatici uzbudili, ali stručnjaci za nutricionizam i zdravlje kažu da je ovaj oblik još teže izdržavati neko "običnu" keto dijetu. Nova verzija zove se Brzinski Keto (Speed keto), a dijetetičari ju baš ne preporučuju ako želite smršaviti ili se hraniti zdravije.

Ipak, ako vas zanima ovakav plan prehrane i njegovo porijeklo, evo što trebate znati.

Što je dijeta Brzinski Keto?
U osnovi, Brzinski Keto je kombinacija keto dijete koju već poznajemo (sastoji se od 60 do 70 % masnoće, 15 do 30 % proteina i 5 do 10 % ugljikohidrata) i isprekidanog posta, zbog čega uključuje periode prehrane i posta. Jedan od najčešćih stilova isprekidanog posta je metoda 16:8, u kojoj se tijekom 8 sati u danu smije jesti, a ostalih 16 sati se izbjegava svaki oblik hrane, pa većinom i tekućina. Kod nas je to poznatije kao 8-satna dijeta.

Kad govorimo o Brzinskom Keto, cilj je da se osoba na dijeti hrani samo jednim obrokom dnevno, koji se mora uskladiti sa pravilima keto prehrane sa dosta masnoće i vrlo malo ugljikohidrata. Cilj prehrane sa malo ugljikohidrata jest da tijelo uđe u stanje zvano ketoza, kada tijelo sagorijeva masnoće umjesto zaliha ugljikohidrata kao gorivo, što tada vodi prema gubitku težine.

Brzinski Keto, koji možete kupiti u obliku online programa, kreirao je Harlan Kilstein, “stručni trener i motivator” sa doktrinom u edukaciji, prema njegovoj web stranici. Prema stranici, Brzinski Keto je namijenjen da pojednostavi proces prehrane i pomogne ljudima da prijeđu preko vrhunska gubitka težine (tzv. plateau ili "plafon") koji se uobičajeno događa nakon prehrane Keot dijetom više tjedana.

Može li mi Brzinski Keto pomoći da smršavim?
"Mislim da keto i 'Brzinski Keto' rezultiraju gubitkom težine," kaže Hillary Cecere, registrirana dijetetičarka u tvrtki Eat Clean Bro. "Svaki put kad se zabranjuje neka namirnica i dogodi se manjak kalorija, doći će do smanjenja težine, a kad je vrijeme prehrane smanjeno, vrlo je vjerojatno da ćete konzumirati manje kalorija."

Iako, kad to kaže, Cecere ne podržava ovu dijetu kao zdravi način prehrane. "Ova dijeta nije održiva. Jednom kad se prestanete na taj način hraniti, vratit će se izgubljena težina," kaže Cecere. "Također smatram da je ovdje zabranjeno previše namirnica bogatih svim nutrijentima. Ova dijeta nije namijenja zdravlju ili dugovječnosti - ona je samo za brz gubitak težine."

"Da bi se održala postignuta težina, važno je da dijeta prema kojoj se hranite bude održiva na duži rok", kaže Cecere. A ako keto prehrana uopće nije prema vašem ukusu, i to je u redu. "Ne morate biti u ketozi da bi gubili na težini," kaže ona. "Gubitak težine događa se zbog smanjenja konzumiranih kalorija - postoji dovoljno zdravih, održivih načina za gubitak težine ako vas baš to zanima."

Također je važno spomenuti da kombiniranje keto dijete sa isprekidanim postom i nije baš neka novost. Mnogi ljudi prate prehranu koja ko0mbinira dva poznata načina dijete, jer prehrana bogata masnoćama i proteinom vas zasiti dovoljno da nećete jesti između obroka. Razlika u oivome jest to što Brzinski Keto preporučuje određenih raspored posta i samo jedan obrok u danu.

"Kombiniranje super ograničavajuće dijete sa dugotrajnim periodima bez hrane nije dobrogood," kaže Scott Keatley, dijetetičar na Keatley Medical Nutrition Therapy. “Tijelo će sagristi vlastite masnoće zbog energije ako je unos hrane premalen, ali tijelo ne poznaje razliku između, recimo, mišića na nogama i mišića srca". Keatley dodaje da su svi važni organi zapravo meki mišići, "a ovajkva dijeta može vam lako uništiti mjehur ili pluća, jednako kao i pružiti gubitak težine."

Također je važno napomenuti da praćenje "uobičajene" keto dijete već ima neke ne baš ugodne posljedice. Na kraju dana, hoćete li pratiti plan prehrane prema keto dijeti ovisi ovama, ali stručnjaci općenito upozoravaju da ne smijete spajati keto sa ekstremnim rasporedom isprekidanog posta kao što je to kod Brzinske Keto dijete. Što god odabrali po pitanju dijete, uvijek je preporučljivo savjetovati se sa dijetetičarem ili liječnikom prije nego što drastično promijenite način na koji se svakodnevno hranite.

Moja preporuka, ako se baš želite prepustiti keto dijeti, naručite si proizvode koje kod nas ne možete kupiti u trgovinama. Postoje pretplatničke kutije kojima se možete lako opskrbiti svime što vam može pomoći.

ALL THINGS KETO - za 30 dolara mjesečno, dobit ćete do 10 proizvoda prilagođenih Keto dijeti

THE KETO BOX - također vam donosi 10 proizvoda za oko 34 dolara mjesečno

MY KETO SNACK BOX - donosi vam 8-12 proizvoda mjesečno za 38 dolara