17 studenoga 2010

Domaći recepti za njegu kože



Domaći recepti su alternativa skupim proizvodima za njegu kože. Ne samo da su posve prirodni, već i nisu previše skupi. Većinu ovih recepata možete pripremiti u udobnosti svog doma, uglavnom sa sastojcima koje već imate u kuhinji.

Jedina nepogodnost kod domaćih recepata jest to što svaki ostatak pripremljenog proizvoda može se čuvati u hladnjaku najviše 24 sata, pa se naučite pripremiti samo onu količinu koja vam je potrebna za jednu potrebu.

Evo nekih odličnih domaćih recepata

1 - Maska za kožu sa avokadom
Avokado je bogat vitaminima E i C, te štiti stanice od vanjskih utjecaja. Pomiješajte pola zrelog avokada sa žlicom maslinovog ulja. Namažite na očišćeno lice, ostavite da djeluje 25 minuta, pa isperite toplom vodom.

2 – Piling od limuna
Limuni su bogati vitaminom C, koji je jaki antioksidant. Pomiješajte 1 žlicu šećera sa malo limunovog soka. Time nježno trljajte lice, ali izbjegavate područje oko očiju. Isperite toplom vodom. Nemojte koristiti ako imate osjetljivu kožu.

3 – Grožđe za ublažavanje mrlja od sunca
Grožđe sadrži do 20 različitih antioksidanata, i dobar su izvor vitamina i minerala. Za ublažavanje mrlja od sunca, trljajte kožu polovicom grozda prije spavanja. Isperite lice toplom vodom odmah ujutro nakon buđenja. Koristite kremu sa zaštitnim faktorom od najmanje 15.

4 – Maska od kore rajčice
Rajčice su bogate likopenom, a crveni pigment tog antioksidanta pomaže u prevenciji nekih oblika raka. Također su dobar izvor vitamina C i alfa-lipoične kiseline. Pomiješajte zdrobljenu zrelu rajčicu sa 2 žlice jogurta. Namažite na lice, pa ostavite da djeluje oko 25 minuta. Isperite toplom vodom.

5 – Mlijeko za čišćenje sa jagodama
Jagode su vrlo bogate vitaminom C i elagičnom kiselinom, koja pomaže u aktiviranju prirodne zaštite tijela. Stavite u mikser nekoliko jagoda i malo mlijeka. Očistite lice ovom mješavinom i vatenom kuglicom. Bacite sav ostatak sredstva za čiščenje.

6 – Maska za pomlađivanje sa mrkvom
Ovo je još jedan odličan domaći recept za njegu kože, koji će ju pomladiti. Mrkve su bogate karotenoidima, zbog kojih imaju tako lijepu narančastu boju. Prokuhajte 2 mrkve, zdrobite ih i dodajte žlicu meda. Masku koristite dok je još topla. Namažite ju na očišćeno lice i ostavite da djeluje 15 minuta. Isperite toplom vodom.

7 – Maska protiv bora sa kokosom
Kokos sadrži ko-enzim Q10, a on je važan za dobro funkcioniranje stanica kože. Odličan je antioksidant, štiti tijelo i kožu od oštećenja slobodnim radikalima. Pomiješajte oko 100 g kokosa u prahu sa 1 žlicom maslinova ulja. Dodajte malo svježeg vrhnja i miješajte dok ne nastane jednolika smjesa. Namažite mješavinu na lice i ostavite da djeluje 15 minuta. Isperite toplom vodom.