30 studenoga 2010

Prirodni tretmani za ljepotu



Uživajte u ovih 10 prirodnih recepata za ljepotu. Od Pilinga za stopala sa pijeskom do Domaćeg losiona i Umirujućeg pilinga za tijelo sa marelicom i bademom, ovi su recepti jednako jednostavni koliko i luksuzni.

Piling za stopala sa pijeskom sa plaže


2 žlice suhog pijeska sa plaže
2 žlice ulja sjemenki repice
4 kapi ulja ružmarina

Stavite pijesak u posudu. Dodajte ulje sjemenki repice i miješajte. Kad ste dobro izmiješali dodajte 4 kapi ulja ružmarina i sve izmiješajte u pastu. Utrljajte u stopala, posebno na suha područja. Isperite toplom vodom i stopala potpuno osušite.

Prirodni tonik za lice protiv akni


230 ml destilirane vode ili ružine vodice
2 kapi esencijalnog ulja lavande
1 kap esencijalnog ulja palmine ruže
1 kap esencijalnog ulja ružinog drveta

Ulijte vodu u plastičnu bocu. Dodajte sva 3 ulja, čvrsto zatvorite bocu i žestoko protresite da se ulja pomiješaju sa vodom. Uz pomoć vatene kuglice nanesite tonik na lice. Morate njime očistiti cijelo lice i vrat. Budite oprezni oko očiju. Tonik će biti dobar za korištenje do tjedan dana, ali ga dobro protresite prije svake upotrebe.

Voćna hidratantna krema za suhu i svrbljivu kožu


1 banana, ne previše zrela
1 papaja, breskva ili avokado

Stavite bananu sa odabranim voće (papaja, breskva ili avokado) u blender i miješajte dok nastane pire. Prebacite u drugu posudicu i namažite na suha područja lica, ili gdje vas svrbi ili gdje se koža peruta. ostavite da djeluje 30 minuta. Isperite sa toplom vodom. Za dodatnu hidrataciju nakon ispiranja nanesite malo margarina ili biljnog ulja.

Piling za tijelo od mljevene zobi


2 žlice mljevene zobi
2 žličice smeđeg šećera
2 žlice aloe vere
1 žličica soka limuna

Stavite zob u blender i miješajte dok ne nastane sitni prah. Prebacite u manju zdjelu. Dodajte smeđi šećer i limunov sok. Dobro izmiješajte. Kada promiješate dodajte aloe veru i napravite pastu u kojoj ne smije biti grudica. Navlažite dio kože na koji ćete nanijeti pastu i umasirajte u kožu. Isperite toplom vodom. Udvostručite količine u receptu ako želite koristiti na cijelom tijelu.

Kućni tretman za kosu oštećenu klorom


1 jaje
maslinovog ulja do količine 1 ljuske jajeta
1 oguljeni krastavac na četvorine

U staklenu zdjelu razlomite jaje. Izmjerite maslinovo ulje uz pomoć ljuske jajeta, pa dolijte na jaje u zdjeli. Dobro izmiješajte. Dodajte četvorine oguljenog krastavca u zdhelu i miješajte tako da zdrobite krastavac i sve dobro spojite. Umasirajte u kosu počevši od korijena , pa prema krajevima dok vam kosa nije sasvim pokrivena. ostavite da djeluje 10 do 15 minuta. Temeljito isperite toplom vodom dok se ne ukloni. Najbolje je koristiti ovaj tretman 1 mjesečno tijekom cijele godine.

Domaći losion za omekšavanje kože


1 šalica sušene kamilice
4 žlice meda
1 šalica mlijeka
8 žličica pšeničnog kvasca

Stavite mlijeko zagrijavati u tavi na slaboj vatri. Dodajte kamilicu i ostavite da krčka na slaboj vatri nekoliko sati. Procijedite kroz cjedilo u manju zdjelu kako biste odvojili ostatke kamilice. U tekućinu dodajte kvasac i med i dobro izmiješajte. Koristite kao losion na cijelom tijelu. Losion ostaje svjež u hladnjaku do tjedan dana.

Bjelilo za laktove od limuna


1/2 limuna
1/2 šalice vode
3-4 kapi esencijalnog ulja peperminta

Iscijedite sok iz limuna u manju zdjelu. Dodajte ulje peperminta i miješajte. Dodajte vodu i dobro izmiješajte. U tekućini lagano natopite dvije vatene kuglice. Nemojte ih predugo natapati. Nanesite luglice na laktove i ostavite ih dok se osuše. Ponovite koliko je potrebno da postignete željeni rezulat.

Hidratantna krema i maska koja se bori protiv bora


2 žlice kukuruzne kaše, doivoljno vode da stvori pastu, 2 kapi esencijalnog ulja geranije, 2 kapi esencijalnog ulja mirisa frankovke, 1 kap esencijalnog ulja mirte
Pomiješajte kukuruznu kašu sa vodom da stvorite pastu. Dodajte sva ulja sa popisa u pastu i izmiješajte. Namažite masku na lice i vrat. Ostavite na koži 30 minuta. Uklonite sa mekom krpicom i toplom vodom.

Prirodno sredstvo za uklanjanje make-upa sa očiju


1 žlica ricinusovog ulja
1 žlica laganog maslinovog ulja
2 žličice ulja sjemenki repice

Stavite ricinusovo ulje u malu posudu. Miješajte žičanom pjenjačom dok dodajte maslinovo ulje. Dodajte ulje sjemenki repice i nastavite miješati dok se sve dobro spoji. Vatenu kuglicu lagano natopite u tekućinu i nježno trljajte na oči dok ne uklonite make-up.

Umirujući piling za tijelo sa marelicom


1/2 žličice ulja marelice
1 žličica ricinusovog ulja
1/2 žličice pčelinjeg voska
1 žlica morske soli
1 žličica badema u prahu
2 žličice baze za dječji šampon

U srednju tavu stavite ulja marelice i ricinusa. Zagrijavajte na srednjoj vatri samo da postane vruće. Dodajte pčelinji vosak i miješajte dok se sve otopi i spoji. Što češće miješajte sastojke. Uklonite tavu sa vatre i dodajte bademe u prahu. Miješajte dok se dobro spoji. Dodajte morsku sol i miješajte. Jednom kad je sve izmiješano dodajte bazu za šampon. Koristite kao piling za cijelo tijelo. Isperite hladnom vodom.