15 studenoga 2010

Prirodni proizvodi za ljepotu iz vaše kuhinje



Najvažniji izraz u današnjoj kozmetičkoj industriji jest "posve prirodan proizvod" – i to sa dobrim razlogom. Žene (i muškarci) postaju sve više svjesni koji sastojci ulaze u proizvode koji će se koristiti, a mnogi više vole jednostavnu i prirodnu njegu.

Postoje – srećom – načini kako možete u svome domu pripremiti prirodne proizvode, a iz toga ćete imati slijedeće tri koristi:
1. točno znate što ste koristili, jer ste ih sami pripremili!
2. većinu sastojaka već imate u kuhinjskim ormarima i hladnjacima.
3. uštedjet ćete mnogo novca! Za samo nekoliko kuna pripremit ćete masku za lice koja vam može trajati mjesecima.

Evo nekih već isprobanih recepata za sasvim prirodne kućne proizvode:

Maska za lice od banane:

Ovo je odličan način da se riješite banana koje već duže vrijeme stoje:
• 1 šalica običnog jogurta
• 1 žlica meda
• 1 banana

Pomiješajte sve sastojke u zdjeli (bananu, naravno, zdrobite viljuškom), da bi završna smjesa nalikovala pasti. Namažite na lice (ako imate veću količinu možete namazati i na vrat i na grudi) i ostavite da djeluje 10 minuta. Isperite lice mlakom vodom i posušite nježno tapkajući ručnikom. Nemojte sačuvati ostatke, bacite ih.

Umirujuće sredstvo za čišćenje osjetljive kože:

• 1/2 šalice zobene kaše
• obični jogurt

Pomiješajte zobenu kašu sa toliko jogurta da nastane gusta smjesa. Nježno namažite time cijelo lice (osim očiju), nešto kasnije isperite toplom vodom i posušite tapkanjem ručnikom. Zobena kaša je odlična za smirenje osjetljive kože, za osobe koje ne podnose obična sredstva za čišćenje. Ako vam je ostalo smjese zatvorite ju u plastičnu posudu i ostavite u hladnjaku. Ali pripazite, nemojte ju čuvati duže nego što bi trajao obični jogurt, pa zato provjerite datum na pakiranju jogurta koji ste koristili.

Domaći piling za tijelo:

• 1 šalica smeđeg šećera
• 1 šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
• 1 žlica meda
• 1 žličica ekstrakta vanilije

U zdjeli izmiješajte sve sastojke. Krenite se otuširati, pa uzmite poveću količinu ove smjese i istrljajte cijelo tijelo. Ostavite smjesu da djeluje nekoliko minuta prije ispiranja toplom vodom. Posušite tijelo nježnim tapkanjem ručnikom. Ostatke smjese spremite u plastičnoj posudi u hladnjak, ali ne duže od mjesec dana. Od ovoga će vam koža izgledati predivno i biti glatka!