28 travnja 2011

Dva ukusna frapea za vas i dijete

napisao Josh Day



Frapei su odličan i ukusan način da svome djetetu u prehranu uvedete voće. Voće je puno nutrijenata, pogotovo svježe, a to ne možete dobiti sa dječjom hranom. Budući da su frapei napitci od voćnog pirea, nema šanse da se dijete zaguši sitnim komadima, niti ima prilike da upadnu koštice i slično. Vjerojatno najbolje u tome jest što možete podijeliti frape sa svojom bebom.

Evo dva meni omiljena frapea:

Frape od banane

1-2 zrele banane (ako pripremate samo za bebu, koristite samo jednu bananu)
4 žlice umaka od jabuke (ne one kupovne vrste u crvenoj, zelenoj ili roza boji! Iako kažu da su to "prirodne boje", ne želite takve kemikalije u blizini svog djeteta. Također, izbjegavajte voćne umake sa dodatkom šećera.)
1/2 do 1 šalicu tople vode (iako je za frape tipično staviti smrvljeni led, on može biti prehladan za zubno meso vaše bebe)

U blender ulijte umak od jabuka i vodu. Miješajte dok postane tekuće kao sok, zatim ubacite bananu i miješajte dok postane gusta, ali glatka tekućina.
Ako želite, možete dodati i malo žitarica iz dječje hrane.

Frape od ananasa

2-3 šalice smrznutog ili svježeg ananasa, u komadićima
4 žlice umaka od jabuke
1/4 šalice vode

U blenderu izmiješajte sve sastojke u gustu, ali glatku tekućinu i uživajte.
Pomiješajte ove recepte i stvorite nešto novo, vlastito. Najvažnije je da koristite voće za koje znate da probavni sustav vašeg djeteta može podnijeti. Na primjer, većina roditelja ne koristi jagode dok dijete ne napuni 2 godine. To je zbog sastojka kiseline u jagodama koji nije pogodan za manju djecu. Isto vrijedi za naranče, limune i limete.