07 srpnja 2014

3 razgovora koja morate obaviti prije nego kažete ‘Uzimam’Dogodilo se brzo. Jučer ste čitali njegove poruke sa prijateljicama i nadali se trećem spoju, a danas vas dvoje dijelite stan. Oboje znate u kojem smjeru ste krenuli - super! – pa ako vas već nije zaprosito, i to će se dogoditi uskoro.
Ali prije nego se zanesete, važno je razgovarati o nekoliko tema za koje se nije činilo prikladno spomijati dok ste samo izlazili. Zašto? “Možda mislite da ste na istoj stranici, ili da ćete na tome poraditi usput, ali takve pretpostavke vode do nesretnih brakova,” upozorava Karen Sherman, psihijatrica i autorica knjige Marriage Magic! Find It, Keep It, and Make It Last.
Zato to ne odgađajte za neki drugi dan: obavite ova tri razgovora sada i osigurajte si sretniji život kasnije.
Razgovor o “društvenom životu”
Ako je on prilično društvena osoba, a vi ste više za ostanak kod kuće – ili je on više za usklađivanje posla i kuće, dok ste vi radoholičarka – imamo loše vijesti: ne očekujte da se bilo što od toga promijeni samo zato što ste se zaručili, sudeći prema K. Sherman. “Razgovarala sam sa mnogim parovima koji su pretpostavili da će se jedno od njih smiriti na društvenom planu, ili da će se prilagoditi navikama druge osobe nakon vjenčanja. Ali najčešće, to se uopće ne događa,” objašnjava ona. Ne brinite – postoji rješenje: važan je kompromis.
Samo se sjetite: “Moramo razgovarati ” su dvije riječi koje dečki najviše mrze, objašnjava Sherman. Zato preskočite sve uvode i pitajte ga direktno misli li da će se njegove navike vezane uz posao ili društveni život mijenjati kad se vjenčate. Ako ono što vam odogovri nije u skladu sa – pa – onim što želite čuti, onda će on možda pristati na izlaske samo jednu noć tjedno, a vi ćete obećati prestati raditi vikendom. Oboje morate biti spremni na dogovore, kaže Sherman.
Razgovor “Gdje ćemo završiti?”
Znači, preselili ste se u novi grad zbog posla i zatim upoznali gdina Savršenog. U nekom trenutku suočit ćete se sa odlukom: ostati, otići ili preseliti u predgrađe, kaže Sherman. A prije nego ga pitate za njegovo mišljenje, morate znati i što vi želite. Prvo zapitajte sebe, “Gdje želim živjeti za 5-10 godina od sada, te koliko mi je to važno?” preporučuje Sherman. A ako želite biti bliže obitelji – ili mislite da bi on to želio – recite tako! Nakon svega, ako živite u Čokadincima, a rođeni ste u Osijeku dok je on odrastao u Virovitici, vi biste se mogli osjećati “kod kuće ” dok on ima drugačije odeje gdje ćete doživjeti 40-e godine života, kaže Sherman.
Razgovor “Djeca”
Postoje neke teme prevažne da ih se izbjegava, kaže Sherman. Ovo je jedna od takvih. A ako vam razgovor o djeci ne ide dalje od toga da ste se složili da ih oboje želite jednoga dana, to nije dovoljno. Nakon svega, ako znate koliko mnogo ih želite imati, i želite početi pokušavati što prije, takvi detalji mogu biti veliki trn u vašem braku ako želje nisu obostrane, kaže Sherman. Dok se on ne čini spremnim, u redu je – i produktivno – razgovarati o specifičnostima, naglašava Sherman. Ne zaboravite razgoovarati o tome kako želite odgajati djecu – stvari kao što su stil discipline, škola ili religija su važne. Prije nego postavite pitanje, pogledajte njegovu obitelj i odrastanje – oboje pruža dobru ideju o tome što bi on mogao željeti (ili ne željeti!), preporučuje Sherman.