31 srpnja 2014

Kuhanje sa uljimaSvi znaju da je hrana koju jedemo važna za popravak zdravlja, ali kako kuhamo tu hranu može također biti važno. Budući da tako puno ulja i maslaca tvrdi da su najbolji, može biti prilično teško shvatiti koje treba koristiti, a koje odbaciti.

1.  Ulje bučinih sjemenki
Ulje bučinih sjemenki je popularno, jer mnogo liječnika tvrdi da ono može siziti rizik od srčanih bolesti.  To ulje ima malo zasićenih masnoća, puno mono-nezasićenih masnoća i nudi najbolju kombinaciju masnih kiselina u usporedbi sa ostalim uljima.

Ovo ulje možete koristiti za dinstanje, kao marinadu i na laganoj temperaturi za suho prženje.  Ima prazan okus, zbog čega je odlično za kombiniranje sa raznim začinima.  Za razliku od ostalih ulja ovo vam neće promijeniti okus jela.

2.  Maslinovo ulje
Maslinovo ulje nudi specifičan okus sa puno sastojaka zdravih za srce.  Ulje je bogato mnono-nezasićenim masnoćama, pomaže smanjiti razinu kolesterola i smanjuje rizik od karcinoma.  Također je bogato antioksidansima i ima vrlo dug rok trajanja.

Iako se može koristiti za kuhanje, zdravije je bez kuhanja, recimo u salati i umaku.  Kad ga koristite za kuhanje zagrijavajte ga na laganoj temperaturi, i izbjegavajte preveliki plamen.

3.  Maslac
Maslac je hrana koja postoji već puno, puno godina.  Ima dobar okus, te je izvor vitamina A i drugih vitamina topivih u masnoći, kao što su E, K, i čak D.  maslac se proizvodi od prirodnih sastojaka, te nije kemijski ili umjetno obrađen.

Maslac možete koristiti za kuhanje, pečenje ili kao namaz.  Možete ga i spojiti sa kremastim umacima, marinadama, pečenim jelima ili čak kruhom.

4.  Margarin
Margarin je prvobitno bio predstavljen kao zamjena za maslac visoke masnoće.  Ali kad je tek stvoren bio je pun trans masnoća, supstance za koju sad znamo da razvija loš kolesterol.

Kao tvar za kuhanje, margarin ima dobar okus, manje masnoća nego ulja i maslac, i lako ga je mazati.  Dostupan je u različitim vrstama i dobar je izvor vitamina E.

Kad se radi o kuhanju sa uljima, na raspolaganju vam ih je nekoliko.  Postoji puno više vrsta nego što je spomenuto ovdje, iako su ove opisane vrste najpopularnije.  Zdrava prehrana uključuje zdravo kuhanje hrane – a tu ulje za kuhanje preuzima glavnu ulogu.