26 srpnja 2014

Promijenite svoju prehranu



Kao što možda znate, ne davanje goriva u obliku pravih nutrijenata može utjecati na cjelokupno stanje tijela. Iako je zdrava prehrana važna, postoje mitovi koji vas mogu uništiti ako ih poslušate.

Ovdje se nalaze neka rješenja za mitove o zdravoj prehrani.

1.  Vježbanje na prazan stomak.
Ako slušajte zvuk krčanja u stomaku, to vam vaše tijelo nešto pokušava reći.  Ako ga ne poslušate, tjerate tijelo da radi bez goriva.  Prije vježbanja ili bilo koje fizičke aktivnosti pojedite nešto lagano, na primjer jabuku.

2.  Oslanjanje na energetske napitke i pločice.
Iako je u redu koristiti ih povremeno, to vam neće dati antioksidanse koji spriječavaju karcinom.  Voće i povrće su najbolji izbor, jer puni su vitamina, minerala, tekućine i vlakana.

3.  Preskakanje doručka.
Preskakanje doručka nikad nije dobra ideja, jer sa doručkom se započinje dan.  Vaše tijelo treba gorivo što je prije moguće, a bez njega bit ćete gladni cijeli dan.

4.  Dijete sa smanjenim ugljikohidratima.
Vaše tijelo treba ugljikohidrate za mišiće i spremanje energije. 

5.  Jedenje svega što želite.
Jedenje zdravo i vježbanje ne daje vam propusnicu da jedete sve što vam padne napamet. Svima trebaju isti nutrijenti bilo da vježbaju ili ne, kao i povrće i voće.

6.  Nema dovoljno kalorija
Iako gubitak težine uključuje kalorije, izgubiti ju prebrzo nije rješenje. Ono što trebate jest ciljati na pola do 1 kg tjedno.  Uvijek se pobrinite da u dnevnoj prehrani imate dovoljno kalorija da vaše tijelo može raditi bez poteškoća.  Ako počnete prebrzo gubiti težinu, pojedite više hrane.

7.  Odbacivanje gaziranih pića i alkohola.
Voda, mlijeko i voćni sok su najbolja pića za aktivne ljude.  Trebate ih piti često, a ne tek kad se pojavi žeđ.  Dok postanete žedni vaše tijelo je već previše iscrpljeno.

Promjena načina prehrane uvijek je odličan korak prema zdravijoj prehrani i utjecat će na cjelokupni rad vašeg tijela.  Što zdravije jedete, to ćete se bolje osjećati.  Bez obzira koliko imate godina, trebate ipak težiti zdravijoj prehrani.  Jednom kad pokušate u kratkom vremenu shvatiti ćete koliko vam to mijenja život – na bolje.