24 srpnja 2014

Čokolada postaje sve bolja i bolja

Čokolada je jedna od narasprostranjenijih namirnica na svijetu. U posljednje vrijeme sve se više ističu njena pozitivna svojstva. Može li čokolada biti dobra za vas? Sto grama čokolade sadrži prosječno 500 kalorija, 8 g proteina, 60 g ugljikohidrata i 30 g masti, te sitne količine kalcija i željeza. Tamna čokolada u sebi sadrži flavonoide, skupinu antioksidansa koja povoljno djeluje na krvožilni sustav i štiti od raka. Antioksidansi iz čokolade utječu na smanjenje LDL (lošeg) kolesterola, koji se povezuje sa srčanim bolestima. Brojna istraživanja pokazala su da tamna čokolada pozitivno utječe na snižavanje krvnog tlaka, međutim nijedno nije pokazalo te učinke na duže vrijeme.
Stručnjaci misle da ljudski organizam ne podnosi velike količine neprerađenog kakaovca, a za terapeutski učinak trebalo bi pojesti najmanje 100 g tamne čokolade na dan. Ipak, tako bismo u tijelo unijeli i previše kalorija, te više od 30 % masnoća. Zato, u redu je povremeno gricnuti čokoladu (po mogućnosti uvijek tamnu), ali ne treba pretjerivati.

Čokoladni kolačići sa kremom u sredini

120 g maslaca
4 kockice tamne čokolade
2 jaja
2 žumanjka
60 g šećera
10 g brašna

Zagrijte pećnicu na 200°C, a lim za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom.
Na pari zagrijavajte čokoladu i maslac dok se otope.
Razmutite jaja, žumanjke i šećer da dobijete gustu, gotovo bijelu kremu.
Polako tu kremu pomiješajte sa otopljenom čokoladom i maslacem, uz neprekidno miješanje. Umiješajte brašno da se smjesa lagano zgusne.
Ulijte tijesto u kalupe (plitke šalice, tzv. ramekins) i pecite 6-7 minuta. Sredina kolača bit će vrlo mekana. Preokrenite kalupe na tanjure i ostavite tako da odstoje 20-ak sekundi. Uklonite kalupe, pa poslužite sa tučenim vrhnjem.
Pripazite, unutrašnjost kolača je vrlo vruća!
Uživajte!