22 srpnja 2014

Stvari koje vam PEDIJATAR neće reći

Želite li izbjeći gužvu kod pedijatra? Dođite sredinom tjedna, najbolje rano ujutro ili tek nakon pauze.

Iako, prema istraživanjima, upale uha kod djece starije od 2 g. prolaze bez lijekova kao što su antibiotici, mnogi lijčnici ipak vole izdati recept.

Želite da vaša beba manje osjeti bol dok ju cijepimo? Pitajte doktora ili medicinsku sestru smijete li dojiti bebu za vrijeme cijepljenja. Ako više nije dojenče, zatražite da se koristi gel sa anestetikom.

Nikad nemojte tražiti da "nabrzinu" pogledamo i brata ili sestru, ukoliko i to dijete nije naručeno i nema uputnicu.

Ponekad nemamo dovoljno vremena za bolesnike, zato čim uđete u ordinaciju pitajte ono što vas najviše zanima i što je najvažnije za dječje zdravlje.

Iako ću vam reći da je za bebu bolje pustiti ju da plače dok ne zaspi, nemojte me pitati jesam li to provodila sa svojom djecom. Najjednostavniji odgovor je - NISAM.

Pitajte medicinsku sestru zahtijeva li situacija sa djetetom hitni pregled ako vas nešto posebno zabrinjava. Ako sestra kaže da je stanje alarmantno, pronaći ćemo vremena i izvan rasporeda, te uputiti na pregled djeteta u bolnici.

Jako često roditelji kažu "Nisam djetetu davala Lupocet, jer sam htjela da vi utvrdite kolika je temperatura", ili što je još gore "Nisam joj dala pumpicu, jer sam htjela da vi čujete to hripljanje". Odgađajući primjenu terapije koja ublažava simptome koje dijete podnosi, samo mu činite loše i mučite ga.

Ako pred djetetom doktoru govorite "On ne voli da su se diraju uši", podsjetit ćete ga da je posljednji pregled bio neugoda i nastat će plač i nemir. Pomozite doktoru tako što ćete radije reći "Sad će ti doktor pogledati uho".

Da, uvijek postoji rizik da će dijete pokupiti neki virus u čekaonici, baš kao i bilo gdje drugdje. Klice su posvuda, a nismo u mogućnosti dezinficirati prostoriju baš nakon svakog pacijenta. Ponesite sa sobom djetetovu omiljenu igračku, pa ako baš dotakne nešto u čekaonici, očistite mu ruke vlažnom maramicom.

Nemojte djetetu govoriti da će dobiti injekciju ako se ne bude pristojno ponašalo. Nije moj posao da ga odgajam.

Osiguranje će plaćati samo za one pretrage i preglede koji su navedeni na uputnici.

Liječnici drugih specijalnosti zarađuju i dvostruko više novca. Na nas pedijatre bolesnici kake, piške, povraćaju i još gore. Ali nemojte vi zbog toga vikati nanas, očito je da volimo pomagati djeci ako to sve podnosimo.