21 srpnja 2014

Često postavljana pitanja o mršavljenju i dijetama



Ako ste na dijeti, ili razmišljate da krenete na jednu, imate sreće. Sastavili smo 10 najčešće postavljenih pitanja o dijetama i mršavljenju. Uživajte!
 
1. Koliko trebam smršavjeti?
Vaš doktor vam na to može odgovoriti precizno. Važnije od težine je indeks tjelesne mase koji mjeri vašu visinu nasuprot težini.
 
2. Koja je najbolja dijeta za gubitak težine?
Svaka dijeta koja pruža sve nutrijente koji vam trebaju za zdravlje, a osi toga sadrži manje kalorija nego što vaše tijelo dnevno koristi.
 
3. Kako da održim dalje od sebe težinu koju izgubim?
Ako gubite težinu postupno i iz početka učite sebe i svoje tijelo o hrani, to će vam biti dobar početak. Tajna u održavanju težine nakon skidanja kilograma jest da uravnotežite potrebe za energijom sa unosom hrane. Jedite dovoljno kalorija da podržite potrebe svog tijela za energijom, ali ne toliko da ih tijelo sprema kao suvišnu masnoću.
 
4. Kakava je to priča o pretilosti i dijabetesu?
Pretilost povećava rizik od brojnih kroničnih bolesti, a dijabates je prva na popisu. Ljudi koji imaju više od 10 % previše težine značajno si povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
 
5. Kako da smanjim unos šećera?
Očito, smanjit ćete unos šećera kad prestanete jesti slatkiše i rafinirane grickalice, ali također treba pripaziti na 'sakriveni' šećer. Provjerite sastojke. Kukuruzni sirup bogat fruktozom i sukrozom su dvije vrste jednostavnih šećera koji dodaju puno kalorija, a ništa nutrijenata.
 
6. Koliko često se trebam vagati?
Većina nutricionista preporučuje da se ne važete više od jednom tjedno. Neki idu toliko daleko da će vam reći da kompletno zaboravite na vaganje! Puno preciznija mjera je vaša odjeća. Ako vam odjeća postaje prevelika, ide vam odlično.
 
7. Da li zaista moram vježbati?
NE MORATE, ali bit će vam puno teže izgubiti težinu bez vježbanja. Pola sata umjerenog vježbanja dnevno je minimalna aktivnost za zdravi gubitak težine. To možete održati hodanjem, trčanjem, kućanskim poslovima – svime što sagorijeva kalorije.
 
8. Što je kalorija?
Kalorija je mjerna jedinica za energiju. Hrana se mjeri u kalorijama na osnovi energije koju pruža tijelu kad je konzumirana.
 
9. Mogu li izgubiti na težini bez promjene prehrane?
Mršavljenje počinje kad sagorite više kalorija nego što ste ih pojeli. Ako morate izgubiti samo malu količinu težine, a prehrana vam je prilično zdrava, možete izgubiti težinu samo povećavanjem aktivnosti koje se sagorijeti kalorije. Ako vam je prehrana loša ili ako imate za izgubiti više od nekoliko kilograma, zaista morata naučiti novi, zdraviji način prehrane ili će vam se vratiti sva težina kad se vratite 'normalnom' jedenju.
 
10. Trebam li na dijeti jesti ribu?
Osim ako vam je iznimno zabranjena, apsolutno. Riba je bogata proteinima, ima malo zasićenih masnoća, te puno omega-3 masnih kiselina. Neki doktori preporučuju čak do 10 porcija ribe tjedno.