19 prosinca 2010

Recepti za domaća sredstva za čišćenje kućanstva



Korištenje domaćih sredstava za čišćenje kućanstva može biti dobro i za vaš novčanik i za vaš okoliš, pa vjerovali ili ne – mnoge je vrlo lako pripremiti! Imali smo već mnogo zahtjeva za naše omiljene recepte, pa sam mislila da je došlo vrijeme da ih zapišem i predložim vam ih. Postoje mnoge zanimljive knjige o okolišu na internetu koje se bave ovom temom, ako tražite drugačije informacije, ali evo nekoliko savjeta za početak.

Molimo vas, pripazite … Kada pripremate domaća sredstva za čišćenje sve neiskorištene količine spremite u čvrsto zatvorene posude sa naljepnicama. Svi proizvodi za čišćenje trebaju biti udaljeni od dohvata djece, bilo da ste ih kupili ili sami pripremili. Ne preporučujem korištenje amonijaka, jer i najmanja količina dovoljna je da vas onesvijesti, ali je dovoljno jak za iritiranje i NIKADA ga ne smijete miješati sa izbjeljivačem. Također, iako su i amonijak i ocat dobra sredstva za čišćenje svako za sebe, što ćemo jasnije objasniti kasnije u tekstu, nemojte ih nikada pomiješati zajedno!

Sredstvo za čišćenje prozora

Pomiješajte 1/4 šaliceocta sa litrom vode i spremite u čistu bočicu sa raspršivačem koju ste isprali od kupovnog sredstva (ili staklenu bočicu sa raspršivačem koju ste kupili praznu). Također možete dodati malo limunovog soka. Umjesto papirnih ručnika možete koristiti novinski papir za brisanje i glancanje prozora.

Sredstvo za poliranje drvenog namještaja

Pomiješajte 1/4 šalice octa sa 1/2 šalice maslinovog ulja i mekom krpom utrljajte u drveni namještaj. Ovu mješavinu moguće je napraviti i u manjim i u većim količinama ako je potrebno (čak i ako je mjera žličica), to je odlično! Zapamtite da je potrebno koristiti ga štedljivo, jer može oštetiti nježne drvene površine, pa je najbolje testirati na manje vidljivom mjestu. Iako bi redovito poliranje namještaja ovom tekućinom moglo pojačati sjaj, potreban vam je vrlo tanki sloj, možda samo nekoliko puta godišnje. osim toga, brisanje namještaja suhom krpom za prašinu jednom tjedno trebalo bi biti dovoljno.

Univerzalno sredstvo za čišćenje kućanstva

Pomiješajte 1/4 šalice sode bikarbone sa 1 litrom tople vode i spremite u bocu sa raspršivačem. Nakon svake upotrebe ovog sredstva površine isperite običnom vodom.

Omekšivač rublja

Dodajte 1 šalicu octa ili 1/4 šalice sode bikarbone u perilicu rublja dok ispire rublje. Zbog ovoga rublje miriše svježe, pogotovo ako je mašina radila predugo... kao tijekom noći! ;o) Ovaj trik koristim već godinama, a ponekad kad je zaista grozno (kao kad perilicu ostavim i gotovo cijeli dan) najbolje je dodati ocat u vodu za ispiranje i ostaviti da stoji najmanje sat vremena.

Sredstvo za tepihe

Poprskajte sodu bikarbonu na tepihe i ostavite ju neko vrijeme prije usisavanja. Čula sam da se na isti način može koristiti i kukuruzno brašno, ali to nisam isprobala.

Sredstvo za čišćenje toaleta i cijelog kupatila

Pomiješajte 1/2 - 1 šalicu izbjeljivača sa 4,5 litre tople vode. Oprezno, ne smijete time poprskati odjeću, ručnike ili tepih u kupatilu … osim ako već jesu bijeli! Za veće poslove čišćenje provjetravajte prostoriju i radite brzo. Iako je izbjeljivač vrlo jeftino sredstvo i odlično dezinficira, također je toksično i treba ga koristiti pažljivo.

Čistač odvoda cijevi

Izlijte 1 šalicu sode bikarbone u odvod i zatim dodajte 1 šalicu octa. Mješavina će se zapjeniti i poraditi na začepljenju, ostavite da stoji neko vrijeme prije ispiranja toplom vodom. Ako još uvijek postoji začepljenje – ponovite postupak. Također, da bi kuhinjski odvodi imali ugodniji miris, kad god se dosjetim u odvod ubacim sitno narezanu koru limuna ili naranče. Samo pripazite da uz koru nema i sitnih koštica, jer one će stvoriti novo začepljenje kojega se teško riješiti.

Sapun za rublje

1/3 komada običnog sapuna
1/2 šalice praška za pranje (ne soda bikarbona)
1/2 šalice boraksa
1 žlica esencijalnog ulja (po želji)

Naribajte sapun u tavu sa 6 šalica vode, kuhajte na srednjoj vatri dok se sapun otopi. Dodajte prašak, boraks i ulje. Miješajte dok se otopi. Ostavite na vatri 5 minuta. Uklonite i ostavite da stoji još 5 minuta. Prelijte 1/2 mješavine u posudu od 4,5 litre. (Najbolja je stara posuda za ocat koju ste dobro isprali.) Napunite do pola posude toplom vodom i promiješajte. Napunite do vrha toplom vodom. Ponovo promiješajte i ostavite da stoji 24 sata, postići će želiranu gustoću bjelanjka. Koristite 1/2 do 1/3 šalice po perilici.