21 prosinca 2010

Tajne ljepote koje možete načiniti i sami



U dobi od 72. godine Sophia Loren je jedna od najljepših žena na svjetu. Tajne ljepote Sophie Loren uključuju maslinovo ulje; zapravo, ona kaže da se često kupa u njemu. Maslinovo ulje je jedna od najstarijih tajni ljepote, a zbog velike sličnosti sa prirodnim uljima tijela potpuno se upija u kožu.

Neke od najboljih tajni ljepote su one koje možete pripremiti sami sa poznatim sastojcima. Staromodne tajne ljepote prenose se godinama, često im se nešto dodaje da ih popravi, ali često su najkvalitetnije od svih tajni ljepote. Trebat će vam vremena da utvrdite koje tajne ljepote su najbolje za vaš tip kože. Nisu sve tajne ljepote namijenjene da svima donose najbolje rezultate. Uz malo vježbe naučit ćete kako prilagoditi sastojke, da biste postigli najbolje što vašoj koži treba, i da biste izvukli najbolje iz ovih tajni ljepote. Zapamtite da morate uzeti u obzir klimatsko područje u kojem se nalazite, jer ono može promijeniti teksturu pripravka.

Zapamtite da sa ovim domaćim tajnama ljepote ne koristite uobičajene konzervanse i kemijske dodatke, pa im rok trajanja neće biti jako dug. Kako biste osigurali da ćete imati najviše koristi iz domaćih tajni ljepote pripremite samo manju količinu i držite ju na hladnom mjestu.

Ispod se nalaze najbolji pripravci i za kosu i za kožu.

Tajna ljepote za čišćenje


Krema za čišćenje od marelice

4 žlice ulja marelice
2 žlice ulja sezamovih sjemenki
2 žlice maslaca
1 žlica destilirane vode

Pomiješajte sve sastojke žičanom pjenjačom ili u blenderu, dok postane sasvim glatka i kremasta smjesa. Čuvajte u hladnjaku

Krema za čišćenje sa maslinama

4 žlice ulja od zelenih maslina
2 žlice ulja sezamovih sjemenki
2 žlice sala (ili biljne masnoće)
2 kapi bilo kojeg esencijalnog ulja

Miješajte sve sastojke dok nastane krema. Čuvajte u hladnjaku.

Tajna ljepote za toniziranje

Tonik od krastavca
1 oguljeni krastavac
1 žličica vještičje lijeske
1 žličica ružine vodice
1 bjelanjak

Zdrobite krastavac, dodajte vještičju lijesku i ružinu vodicu; umiješajte snmijeg od bjelanjka; dobro izmiješajte. Ostavite u hladnjaku. Ocijedite prije upotrebe.

Ocat sa ružom

4 šalice sušenih latica crvene ruže
½ šalice esencije ruže
1 litra octa

Stavite sve sastojke u staklenu posudu sa poklopcem; ostavite da stoji poklopljeno 3 tjedna, često protresite. Ocijedite, razrijedite destiliranom vodom u omjeru 1:1 i koristite kao tonik.

Tajne ljepote u maskama za lice


Maska od krastavca

1 krastavac
1/4 žličice limunovog soka
1 žličica vještičje lijeske
1 žličica alkohola
1 bjelanjak izlupan u snijeg

Ogulite krastavac i iscijedite mu sok, dodajte limunov sok, vještičju lijesku i alkohol. Dobro promiješajte; zatim dodajte snijeg od bjelanjka. Ostavite da vam se suši na licu najmanje 15 minuta. Isperite.

Maska od meda


1 žlica meda
1 žumanjak
1 žličica maslinovog ulja

Miješajte žumanjak sa uljem, zatim dodajte med. Namažite na lice i ostavite 15 minuta, zatim isperite.

Različite tajne ljepote


Krema protiv izgorene kože

1 bjelanjak izlupan u snijeg
1 žličica meda
1/2 žličice vještičje lijeske

Pomiješajte sve sastojke da se spoje. Namažite preko opekotina od sunca. Ostatak stavite u hladnjak.

Esencija ruže

3 šake sušenih latica ruže
ulje slatkog badema po potrebi

U staklenoj posudi ružine latice prekrijte uljem. Stavite posudu u veću posudu sa prokuhanom vodom, pa zagrijavajte dok ulje ne snike svu boju sa latica. Ocijedite; čuvajte u čvrsto zatvorenoj posudi.

Tajne ljepote za kosu

Regenerator od maslinovog ulja

Stavite vrlo malu količinu maslinovog ulja na dlan, pa protrljajte dlanove da bi se jednoliko namastili i zasjajili. Sada to utrljajte na dijelove kose gdje je najpotrebnije, npr. na vrhove. Štedljivo rasporedite ostatak po drugim mjestima na kosi, ali izbjegavajte korijen kose. Ostavite 10 minuta da bi kosa upila koliko joj je potrebno, Zatim pročešljajte i oblikujte si frizuru. Kosa će upiti ulje, što će definirati kovrče i dati težinu laganoj kosi. To mi je najdraža od tajni ljepote.

Za vrlo suhu kosu masirajte 2 žlice maslinovog ulja od korijena kose do vrhova. Namočite ručnik u vrlo vruću vodu, iscijedite ga i omotajte oko glave u obliku turbana, pa ostavite 30 minuta. Nakon 30 minuta šamponirajte i isperite kosu kao inače i oblikujte frizuru. Ovo će vam regenerirati kosu iz dubine, te joj dati mekoću i sjaj.

Tajna ljepote za ruke


Omekšavač kožice

1 žlica svježeg soka ananasa
2 žlice žumanjaka
1/2 žličice jabučnog octa

Sve izmiješajte – to je vrlo tekuća mješavina u kojoj treba namočiti nokte na 30 minuta. Možete ju neko vrijeme čuvati u hladnjaku.

Zaštitna krema (nosite ju ispod rukavica)

1 žličica gline u prahu (kupite ljekarničku glinu)
1 žličica ulja badema
2 žumanjka

Pomiješajte sva tri sastojka u gustu kremu; ostavite u hladnjaku do upotrebe. Namažite to tijekom dana na ruke ako ćete koristiti gumene rukavice ili preko noći, zatim isperite.

Ove tajne ljepote sakupila sam da ih možete pripremati kod kuće, a neki od njih su vrlo poznati savjeti upotpunjeni sa nekim novima. Iznad svega, nadam se da će vam to pomoći da održavate svoju ljepotu i mladolik izgled.