25 veljače 2011

Pripremite vlastite proizvode za ljepotu: 20 jeftinih recepata

Napisala Jessica Hupp

Žene troše milijune novaca godišnje na preskupe kozmetičke proizvode iz ljekarne, a ne znaju da sve što kremice i losioni zahtijevaju već se nalazi u njihovim domovima. Istina je; moguće je kreirati jednostavne i jeftine proizvode za njegu i ljepotu sa svoju ruku. Ovih 20 proizvoda napravljeni su od sastojaka koje već vjerojatne imate u kuhinji ili kupaonici.

1.Maska za lice od zobene kaše: za masku koja kožu ostavlja ježnom i novčanik punim isprobajte ovaj recept. Pomiješajte 2 žlice neskuhane zobi sa 1-2 žlice jogurta. Zob bi se trebala razlomiti i stvoriti pastu. Namažite masku na lice, zatim čekajte da se sasuši prije nego što ju uklonite.
2.Mirisno sredstvo za dezinfekciju: kako biste očistili ruke sa malo mirisa, jednostavno pomiješajte medicinski alkohol, gel od aleo vere i mirisno ulje po želji. Alkohol i gel trebaju biti u jednakim omjerima, ali i to možete prilagoditi prema svojim željama.
3.Sredstvo za uklanjanje make-upa sa očiju: pomiješajte po 1 žlicu maslinovog ulja i ulja nevena, zatim dodajte 2 žličice ulja bučinih sjemenki. Ovo će otopiti čak i vodootpornu maskaru, a rok trajanja je do 6 mjeseci.
4.Sredstvo za čišćenje pora: ovim ćete smanjiti proširene pore. Pomiješajte jednake količine soli i mlaćenice dok ne dobijete pastu, zatim to utrljajte na lice i isperite toplom vodom.
5.Piling od kave: za predivan piling cijelog tijela i lica uživajte u lončiću kave. Skuhajte poveći lončić pun kave, zatim odlijte tekućinu i ostatak sameljite sa krupnom soli. Iskoristite mješavinu u toku slijedećih 20 minuta za energizirajući tuš sa pilingom.
6.Krema za manikuru: ova krema obavlja piling i njeguje nježnu kožu ruku. Pomiješajte 3-5 zrelih jagoda zdrobljenih sa po 1 žlicom šećera i ulja bučinih sjemenki. Mješavinu natrljajte na ruke i isperite.
7.Čistač kose: nakon dužeg korištenja aditivi iz kupovnih šampona mogu vam uništiti sjaj kose. Iskoristite ovakav šampon za zdraviju kosu punu sjaja. Pomiješajte 1 šalicu destilirane vode sa ¼ šalice jabučnog octa, to prelijte preko kose, pa isperite.
8.Posvjetljivač: za kreiranje svjetlijih pramenova na plavoj kosi, iskušajte ovaj recept. Pomiješajte sok limuna, sok limete, te omiljeni šampon, zatim time operite kosu, pa se odmarajte na suncu 15 do 20 minuta i tek tada temeljito isperite.
9.Balzam za tijelo: za dobar balzam za tijelo ne tražite dalje od biljnog ulja za kuhanje. Pomiješajte komad margarina ili malo ulja sa omiljenim esencijalnim uljem i otopite u dvostrukoj posudi. Prije korištenja ostavite da se ohladi i ponovo stisne. Ovo ulje će vam biti djelotvorno na koljenima, laktovima, petama, te svim ostalim suhim dijelovima tijela.
10.Smanjenje kovrčanja kose: ako imate kosu koja se lako kovrča, ukrotite ju ovim rješenjem. Napravite ekstrakt zobene kaše tako što ćete zob natopiti u vrućoj vodi i ostaviti da stoji 2 dana na sobnoj temperaturi, zatim odvojite zob od tekućine uz pomoć guste gaze. Pomiješajte tekućinu sa 2 puta toliko vode i jednako toliko octa, zatim tom mješavinom isperite kosu.
11.Krema protiv starenja: nađite svoju fontanu mladosti sa ovom jednostavnom kremom. Pomiješajte 2 žličice jogurta, ½ žličice meda, ½ žličice soka limuna i 3 kapsule vitamina E. Ostavite mješavinu da djeluje na licu 15 minuta, zatim isperite.
12.Sredstvo za oporavak kose od klora: kako biste smanjili oštećenje kose koje izaziva klor, koristite ovaj recept. Pomiješajte 1 jaje, maslinovo ulje, te ¼ oguljenog krastavca. Namažite to na kosu i ostavite da djeluje 10 minuta, zatim temeljito isperite. Ovaj tretman možete koristiti kad god vam je potrebno.
13.Maska protiv akni: ako očekujete izbijanje akni, pokušajte ovaj recept prije nego što se izbezumite. Pomiješajte jednake količine zelene gline, meda, jogurta, zatim dodajte kap esencijalnog ulja po izboru. Namažite na lice i ostavite da djeluje koliko želite, sve do 1 sat, zatim temeljito isperite.
14.Hidratantna maska za kosu: da biste se riješili isušenosti kose, za ovaj recept imate sve u hladnjaku. Pomiješajte 1 jaje sa 3 žlice majoneze, miješajte toliko da nastane gotovo tekuća smjesa. Dodajte više mejoneze ako imate dužu kosu. Žlicom to namažite na kosu, zatim omotajte ručnikom na 15 minuta, pa isperite.
15.Piling za tijelo: kako biste kreirali dobar piling od soli, jednostavno pomiješajte grubu sol, omiljeno esencijalno ulje i maslinovo ulje. Igrajte se sa količinom sastojaka dok ne postignete gustoću koju želite, zatim spremite u čvrsto zatvorenu posudu.
16.Čistač kože: ako želite čistač kože koji će ju tonizirati i spriječiti isušivanje, isprobajte ovo. Pomiješajte vještičju lijesku i destiliranu vodu u omjeru 2:1, zatim dodajte malo ulja čajevca. Ako imate masnu kožu, zaboravite na ulje čajevca.
17.Balzam za usne: napravite vlastiti balzam prema ovom receptu. Pomiješajte 2 žlice maslinovog ulja, 1 žlicu ribanog voska i 1 kapsulu vitamina E, zatim to zagrijte. Dodajte ulje peperminta za predivan osjećaj peckanja. Ostavite mješavinu da se ohladi i ponovo stisne, zatim uživajte.
18.Kupka od lavande i medenog mlijeka: ova kupka je odličan za opuštanje. Pomiješajte 3 žlice praška lavande, 1 ½ šalicu masnog mlijeka, te 1/3 šalice meda. Ovo je dovoljna količina za dvije kupke, pa ostatak možete spremiti u hladnjak do tjedan dana.
19.Sprej za tijelo: za odličan miris tijela uz niske troškove pomiješajte medicinski alkohol sa vodom u omjeru 2:1, omiljeno esencijalno ulje za miris, te maslinovo ulje za hidrataciju.
20.Bombice za kupanje: ove su bombice jednostavne za izraditi. Pomiješajte 1 šalicu sode bikarbone sa ½ šalice kukuruznog škroba, a u drugoj posudi pomiješajte ½ šalice limunske kiseline, 1 žlicu destilirane vode, 1 žličicu otopljenog kakao maslaca, nekoliko kapi prehrambene boje i esencijalno ulje. Zatim spojite sadržaje obje zdjele, uz upotrebu rezača hrane ako je neophodno. Prebacite mješavinu u nekakav kalup, npr. posudu za kockice leda, u kojoj će se sušiti tijekom noći, zatim ubacite po jednu kockicu u kadu punu vode kada se želite kupati.