15 kolovoza 2014

Brze činjenice o krumpirima



Kroz Ameriku krumpiri su najpopularnije povrće, čak pretiču i salatu i luk, koji se koriste još i češće.  Krumpir se može pripremati na razne načine, a dio su jednog od tri jela koje koje Amerikanci jedu gotovo svakog dana.  Kad se priprema na zdraviji način krumpir je odličan izvor energije i napunjen je nutrijentima.

Kao naranče, krumpir je jako bogat vitaminom C. činjenica je da jedan srednji krumpir sadrži 45% vitamina C koji se preporučuje za dobro zdravlje.  Krumpiri su bogati i vlaknima i ugljikohidratima, a sadrže više kalija nego banana.

Krumpir prirodno ima malo kalorija i ne sadrži masnoće, sol ili kolesterol.  Kora krumpira pruža dobru dozu vlakana, željeza, kalija, kalcija, cinka, fosfora i nekoliko B vitamina.

Krumpire možete pripremati kuhanjem u vodi, na pari ili čak pečenjem.  Ako je ikako moguće izbjegavajte stavljanje krumpira u hladnjak ili zamrzivač, jer hladnoća će škrob iz krumpira pretvoriti u šećer i izrokovati da potamne kad se kuhaju.

Kad spremate krumpire stavite ih na hladno i tamno mjesto. Zbog previše svjetla će pozelenjeti. Možete ih spremiti u podrum ako ga imate, jer to je najbolje mjesto za čuvanje krumpira.

Od pirea do pečenih, krumpir je namirnica koju svi volimo.  Možete ih poslužiti sa različitom hranom, a oni će vašem tijelu pružiti mnogobrojne koristi.  Svi jedemo krumpire, neki od nas ih čak i uzgajaju.  Bilo da ih uzgajate ili kupujete, krumpir je povrće koje nas sve čini pomalo boljima.