10 kolovoza 2014

Činjenice o nutricionističkim podacima na etiketi proizvoda



Etiketa sa podacima o sastojcima na određenom proizvodu reći će vam sve informacije o toj namirnici.  Ali za neke, te informacije nisu baš razumljive.  Ne bojte se, zapravo je jednostavnije nego što mislite.

Veličina porcije
To je zasnovano na količini koju ljudi jedu. Slični prehrambeni proizvodi imaju slične veličine porcija, čime je lakše uspoređivati dva proizvoda iz iste kategorije.

% dnevne vrijednosti
Ovo pokazuje koliko te nimirnice stane u prehranu sa 2,000 kalorija.  To će vam pomoći da shvatite da li ta namirnica ima malo ili dovoljno važnih nutrijenata.

Srednji dio
Nutrijenti opisani u srednjem dijelu su oni najvažniji za vaše zdravlje.  Te informacije mogu vam pomoći da izračunate svoj dnevni unos masnoće, vlakana, soli i drugih nutrijenata.

Vitamini i minerali
Postotak dnevne vrijednosti koji piše kaže vam koliko određenog vitamina ili minerala ćete unijeti u tijelo kroz tu namirnicu. 

Sada kad znate što znače podaci na etiketi nekog proizvoda, bit će vam puno lakše zdravije se hraniti.  Zdrava prehrana je odlična stvar – posebno kada vam etiketa sa proizvoda pomaže da donesete bolji izbor namirnica.