05 kolovoza 2014

Jesti zdravo uz malo novca



Ako vam je problem servirati zdravu hranu zbog cijene namirnica, ovi savjeti su upravo ono što trebate da biste se hranili zdravije uz budžet.

1.  Izbacite hranu-smeće
Kupovina nasamo je najlakši način kupovanja, jer djeca i muž su većinom oni koji zahtijevaju hranu-smeće.  Kupovanje nasamo će to spriječiti i osigurati da kupujete samo hranu koja vam je potrebna.

2.  Voda ili mlijeko umjesto gaziranih pića
Još uvijek možete uživati u omiljenim sokovima tijekom utakmice ili na izlasku, ali trebali biste se držati najmanje moguće količine, da biste uštedjeli i novac i kalorije.  Djeca i čak odrasli trebaju mlijeko u svakodnevnoj prehrani.  Mlijeko će vam pomoći da ojačate i dati kalcij koji gradi zdrave kosti i zdrave zube.

3.  Kupujte voće na količinu
Kad su u sezoni, kupujte voće u velikim količinama i zamrnite ga.  Tako možete kupiti po nekoliko kilograma, a zamrznuti višak kad je sezona pri kraju.  Voće dobro operite, uklonite sve lošije dijelove, dobro posušite i zamrznite u plastičnim vrećicama.

4.  Meso i mahunarke
Meso i mahunarke su najbolji izvori proteina. Nemasno meso je skuplje od mesa sa dosta masnoće.  Konzervirani grah je također dobra ponuda, jer vam daje proteine po odličnoj cijeni.

5.  Mahunarke kao zamjena
Trebali biste povremeno koristiti mahunarke kao zamjenu za meso.  Postoje razne vrste, pa ih možete pripremati u loncu za sporo kuhanje – kad se vratite kući imat ćete spremljeni obrok.

Američka agencija za prehranu USDA preporučuje prehranu mahunarkama barem 4 puta tjedno.  Ako osjećate plinove nakon jedenja graha, trebali biste ga prije kuhanja dobro isprati, pokriti vodom, tu vodu prokuhati i izliti, pa zatim nastaviti kuhati sa svježom vodom. 

6.  Ako živite u priobalnom području ili mjestima gdje ima dosta ribe, učinite ju važnim dijelom svoje prehrane.  Možete ju pecati na rijeci ili jezeru, a time uštedjeti novac.

7.  Kikiriki maslac je odličan za one na budžetu, jer ga gotovo svi vole.  Možete ga koristiti za sendviče umjesto kupovine hot doga. Ne morate ga zamrzavati, iako vam velika tegla može trajati tjednima.

8.  Trebali biste nabaviti što više hrane bogate vodom.  Lubenica, salate i čak želatina bez šećera su odlični primjeri. 

Zdrava prehrana je uvijek nešto sa čime ne možete pogriješiti. Možete jesti zdravo sa samo nekoliko kuna, što je odlično za one na budžetu. Sad ne trebate previše novca da promijenite stil života i budete zdravi kao što ste uvijek željeli.