11 kolovoza 2014

Stvari koje vam PROVALNIK neće reći

Da, baš tražim gomilu novina ispred ulaznih vrata. Moćda bih vam mogao ostaviti i letak iz pizzerije u sandučiću za poštu, samo da vidim koliko vam treba da ga uklonite.

Moguće je da vam izgledam poznato. Možda ste me gledali u ulici kako promatram ulaze, čitam imena na zvonima, provjeravam prozore... Prijavite sumnjivca (točnije, mene) policiji, zbog njihvoog dolaska ću nestati.

Obožavam to cvijeće. To mi govori da imate ukusa... A dobar ukus znači da se u kući sigurno nalaze i lijepe stvari. Kad pogledam igračke koje u dvorištu ostavljaju vaša djeca, uvijek se pitam kakve video-igrice imaju.

Ako pada snijeg, a vi ste otputovali iz grada, zamolite susjeda da se svojim autom doveze pred vaš ulaz i ostavi tragove guma. To bi me moglo zavarati.

Imate ukrasno staklo na glavnom ulazu. Krasno, ali nemojte dopustiti da tvrtka koja vam instalira alarm postavi kontrolnu ploču tamo gdje je mogu primijetiti. To je zaista prejednostavno za mene.

Kvalitetne tvrtke koje ugrađuju alarme postavljaju ih na kuhinjske prozore, te na prozore spavaće sobe, odakle uzimam vaš nakit. Ne bi bilo loše da tu postavite i senzor pokreta.

Pada kiša, a vi pokušavate držati kišobran i zaboravljate zaključati vrata. To je razumljivo. Ali sjetite se: ja ne uzimam slobodan dan od svog "posla" zato što je vrijeme loše.

Uvijek najprije pokucam. Ako na kucanje odgovorite, pitat ću vas kako da dođem do određenog mjesta ili se ponuditi za čišćenje tavana. No nemojte prihvatiti moju ponudu.

Stvarno mislite da neću pogledati u vašu ladicu sa čarapama? Vjerujte mi, uvijek provjeravam sve ladice sa odjećom, noćni ormarić i ormarić za lijekove u kupaonici.

Ali evo jedan koristan savjet: gotovo nikad ne ulazim u djećju sobu.

U pravu ste, možda neću imati vremena provaliti u sef gdje držite svoje dragocjenosti. Ali ako vam nije zaista dobro ugrađen u zid, mogao bih ga jednostavno ponijeti sa sobom.

Glasan televizor ili radio mogao bi me više zastrašiti i natjeradi da završim "posjet" nego ugrađeni alarm. Ako ne volite ostavljati uključeni televizor kad vam nema kod kuće na duže od nekoliko sati, ostavite barem uključeno svjetlo u dijelu kuće koje gleda na ulicu. Ne govorite susjedima da putujete i ne ostavljate takvu poruku na telefonskoj sekretarici.

Nemojte svima govoriti da ste upravo dobili plaću, kupili neki novi skupi uređaj ili uštedjeli veliku svotu novca. Ljudi vole tračati, pa će ta vijest na neki način doći i do mene.