30 kolovoza 2014

Zdravi izbor hrane



Zdrava prehrana je nešto što svi želimo, iako to može biti teško ostvariti.  Da biste jeli zdravije, prvo morate pravilno odabrati hranu.  U zdravoj prehrani važno je što jedete, čime je izbor hrane važan za rezultate.

Žitarice
Trebali biste konzumirati 180 g žitarica na dan.  Da biste to postigli možete pojesti 90 g integralnih žitarica, kruha, riže, krekera ili tjestenine.  Po 30 g žitarica dobivate iz svake kriške kruha ili 1 žlice žitarica za doručak.

Povrće
Ono treba biti različito, jer trebali biste jesti 2 1/2 šalice dnevno. Trebate početi jesti više tamnog povrća, kao što su brokula i špinat. Mrkve i slatki krumpir su isto dobar izbor.  Također trebate jesti više sušenih mahunarki, kao što su grašak, pinto grah i bijeli grah.

Voće
Ono je jako važno.  Trebate pokušati pojesti po 2 šalice dnevno.  Fokusirajte se na različite oblike voća, to jest svježe, zamrznuto, konzervirano ili sušeno.  Možete piti i voćne sokove, iako biste u tome trebali biti umjereni.

Mlijeko
Mlijeko vam je prijatelj bogat kalcijem.  Za odrasle cilj je 3 šalice dnevno.  Za djecu u dobi 2 – 8 godina potrebno je 2 šalice na dan. Kad birate mliječne proizvode ili jogurt, trebate odabrati ono bez masnoće ili sa jako malo masnoće.  Oni koji ne vole mlijeko ili im ga želudac ne podnosi trebaju odabrati proizvode bez laktoze ili drugačije izvore kalcija, kao što su hrana obogaćena kalcijem i sokovi sa kalcijem.

Meso i mahunarke
Jesti 150 g dnevno je cilj, jer treba ići na malo sa proteinima. Kad jedete meso uvijek ga pecite u pećnici, na roštilju ili na tavi, jer to će smanjiti unos masnoće.  Proteine također treba mijenjati, uz puno ribe, graha, graška i orašastog voća.

Kad kuhate hranu trebali biste zamijeniti čvrste masnoće (kao što su maslac, margarin, mast i salo).  Te namirnice dodaju okus jelu, ali mogu vam i pomoći povisiti kolesterol.  Zato biste trebali biti umjereni sa tim proizvodima i hranom koja ih sadrži.

Da bi mogli pratiti unos zasićenih masnoća, trans masnoća i soli, čitajte naljepnice na proizvodima. Te naljepnice možete naći na zadnjoj strani proizvoda i sadrže sve informacije koje morate znati o određenoj namirnici.

Mudrim odabirom hrane i pažnjom što jedete pomoći ćete se kontrolirati stil života. Vježbanje je također dobro jer se uklapa u ivotni stil sa zdravom prehranom.  Bez obzira koje ste životne dobi zdrava prehrana pomoći će vam da ostanete aktivni dugi niz godina – čak će vam na duži rok popraviti i zdravlje.