08 prosinca 2019

Ketogena dijeta - osnovna pravila


Ketogena dijeta već godinama je u vrhu popularnih dijeta za mršavljenje. Ali njen prvi cilj - zbog kojeg je razvijena - jest bio spriječavanje epileptičkih napada u vrlo mlade djece (5 godina i mlađe).
Ja osobno baš i nisam fan iste, jer ju ne smatram dovoljno hranjivom, s obzirom da njena energetska vrijednost se sastoji iz gotovo praznih kalorija. Prema hranjivosti za organizam, masnoće su isto kao i slatkiši - trenutno se osjećate bolje, ali želudac ubrzo krulji prazan.
Ali pogledajmo osnove zbog kojih mogli ovu dijetu smatraju izvrsnom.
Kao što sam rekla, većina kalorija u obroku treba potjecati iz masnoća. Preporučljive masnoće za korištenje su:
- avokado
- maslinovo ulje
- kokosovo ulje
- maslac i margarin
Slijede na popus "dopuštenog" su razne vrste proteina. I opet, tu se naglasak stavlja na masna mesa i masnu ribu, te masne mliječne proizvode. Dakle, među namirnica tu će se naći:
- losos
- sva crvena mesa
- punomasna mlijeka
- punomasni sirevi i jogurti
- morski plodovi
- jaja (na sve načine)
- vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje pune masnoće.
I na kraju - ugljikohidrati. E, tu je popis vrlo siromašan. Dopuštene su samo neke vrste voća i povrča:
- šumsko voće (maline, jagode, borovnice...)
- karfiol (cvjetača)
- tikvice
- krastavac
- kisele vrste jabuka
- orašasti plodovi
- masline
Od tekućine preporučuje se - naravno - voda, u što većim količinama. Dopušteni su nezaslađeni kava i čaj, ali treba ih uzimati umjereno.
Kada se poželite zasladiti, dopušteno je uzeti komadić tamne čokolade. Iako, preporučljivo je da bude ona sa što više kakao smjese, pa time nema previše ugljikohidtara.
Kao što vidite, ova dijeta ima poprilična ograničenja u uzboru namirnica, pa je vrlo teško kombinirati obroke. Posvetite se tome samo ako zaista nema što drugo raditi sa sobom cijeli dan.
Pozdrav do slijedećeg posta