19 prosinca 2019

Tvrda jaja na oko

Znam, znam. Naslov zvuči blesavo. I to jest. Ali eto, Amerikanci sve moraju zapetljati, pa tako i jednostavne recepte kao što je jaje na oko.
Mislim, svi znamo ispeći jaje, zar ne?
Ja osobno više volim jaja na oko da žumanjak ostane mekan, gotovo sirov. Ali to očito ne vole svi.
Pa eto, tako ja nađoh ovaj recept:


1 žlica maslinovog ulja
2 jaja

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Ulijte ulje.
Kad se ulje zagrije do trenutka cvrčanja, razbijte jedno po jedno jaje - pazeći da se ne razlije žumanjak - dodajte ih u tavu.
Pecite jaja 2-3 minute, bjelanjci će se početi grušati. Zatim oprezno okrenite na drugu stranu i pecite još 2-3 minute. Žumanjak bi tada trebao izgledati kao onaj kod tvrdo kuhanog jajeta.
Poslužite uz kruh, parmezan i eventualno kečap.

Mali savjet - da bi se žumanjak brže popekao i da ne morate okretati jaje, čim se bjelanjci počnu grušati, žumanjke probodite viljuškom. Pecite još koju minutu, pazeći da donja strana ne zagori.