28 siječnja 2011

Jednostavan vodič kako pročistiti odjeću u ormaru



Proljeće stiže, a sa njim i savršeno vrijeme za pospremanje ormara sa odjećom i priprema za novu sezonu. Ali kako odlučiti što zadržati, a čega se odreći? Evo jednostavnog vodiča:

1. Preveliko je ili premalo. Izvadite to iz ormara i poklonite onome za koga mislite da bi mogao/la nositi. Čak i ako pokušavate izgubiti ili dobiti nekoliko kilograma, ne vrijedi to čuvati. Živite u 'sada' trenutku, a jednom kad dosegnete cilj, možete se nagraditi kupovinom nove odjeće koja će pristajati novoj figuri.

2. Ne sviđa vam se. Tu nema razmišljanja. Riješite se toga još danas.

3. Umrljano je. Ako vam se zaista sviđa taj komad odjeće, ali ne nosite ga zbog mrlje, potrošite nešto vremena na pokušaj da isperete mrlju. Ako ju ne možete isprati, odnesite tu odjeću u obližnju čistionicu. Ako ni oni ne izvuku mrlju, a nema načina da ju sakrijete, recimo našivanjem ukrasa ili modnih dodataka, onda ćete se ipak morati odreći tog komada odjeće.

4. Potrgano je, previdljivi su zašitci ili se treba prekrojiti. Ili napravite popravke sami, neka vam popravi netko drugi ili se riješite ako nije vrijedno cijene popravka. Izaberite nešto od ovoga još danas, radije nego da dopustite da se oštećena odjeća sakuplja u vašem ormaru.

5. To je odjeća za stil NOSI SAMO JEDNOM. Ako imate vjenčanicu, haljinu sa maturalne zabave, smoking ili sličnu odjeću koja se nosi samo jednom u svom ormaru, tada morate donijeti emocionalnu odluku. Ako ne možete podnijeti da se riješite tih predmeta jer imaju mnoge uspomene, onda ih jednostavno morate sačuvati. Ipak, ako imate snimku sebe u toj odjeći koja se nosi samo jednom i to vam je dovoljno, razmislite o tome da poklonite taj komad odjeće nekome tko bi mogao u tome stvoriti nove uspomene. Sa druge strane, ako vam se uz tu osjeću vraćaju loše uspomene, riješite je se što prije. Odnesite to u trgovinu starom odjećom, prodajte na obližnjoj dvorišnoj rasprodaji ili ju poklonite.

6. To je odjeća za posebne prilike. Ako imate odjeću pripremljenu za nošenje samo na posebnim prilikama, kao što je vjenčanje ili krštenje, zadržite ju. Ali samo ako a) volite tu odjeću, b) pristaje vam, c) u dobrom je stanju. Ako gotovo nikad ili vrlo rijetko odlazite na posebna događanja, zašto ne pripremite poseban spoj sa suprugom i izlazak na večeru u otmjenom restoranu?

7. Možda će se vratiti u modu. Ovo je najgori razlog za čuvanje odjeće. Mogu proći godine prije nego se ta odjeća vrati u modu (ako se uopće vrati). Što ako jednog dana naiđem na tematsku zabavu? Vjerojatno možete lako ponovo kreirati taj izgled posjetom lokalnoj zalagaonici.

8. Nemate odjeću sa kojom možete kombinirati. Možda imate suknju koju volite, ali ne možete pronaći košulju koja bi joj odgovarala – ili obratno. Krenite u potregu ovog vikenda za savršenim spojem odjeće koju imate. Zapamtite, neutralne boje kao što su crna, smeđa, bež i siva idu dobro sa većinom ostalih boja. Najbolje je ponijeti sa sobom u kupovinu komad odjeće za koji tražite spoj, pa će vam prodavačica pomoći. Pokušajte u trgovačkim centrima, tako ćete obići nekoliko trgovina prije nego što se odlučite. Bit ćete sretni što napokon možete odjenuti tu lijepu suknju sa nečim što vam pristaje uz nju!

9. Nikada ne nosite jer imate previše odjeće. Ako vam je ormar natrpan odjećom, pa neke kombinacije nikada ne odijevate jer do njjih ne možete doći, možda je najbolje razmisliti o tome da dio odjeće spremite u skladište kako bi vam u ormaru bilo više mjesta. Jedino što svakako ne trebate učiniti jest otići u kupovinu odjeće. Nemojte više ništa dodavati. Druga mogućnost, ako vam se uklapa u budžet, instalirajte profesionalni ormar. Takav ormar ima sistem za organiziranje i odvajanje odjeće da biste sve mogli vidjeti u jednom pogledu.

Get Organized Now! Newsletter
napisala Maria Gracia
http://www.getorganizednow.com