23 listopada 2010

Brza sredstva za mrlje



1. Bobičasto voće
Treba vam lončić prokuhane vode i pomagač. Neka pomagač nategne tkaninu preko neke kante ili umivaonika dok vi nalijevate vruću vodu na mrlju oko 30 cm visoko od mrlje. Neka voda se cijedi u jednolikom mlazu na mrlju. Nestat će kao magijom odnešena zahvaljujući spoju vruće vode i pritiska.

2. Krv
Za svježe mrlje, odlično rješenje koje koriste medicinske sestre: 3%-tni hidrogen perokid (nabavite ga u ljekarni.) Kapnite malo hidrogena na mrlju i ostavite da se natopi. Zatim mrlju isperite hladnom vodom. Ponavljajte proces dok mrlja gotovo sasvim ne izblijedi, a zatim odjeću operite u perilici na uobičajeni način.

3. Trava
Deterdžent sam po sebi sasvim dobro uklanja mrlje od trave, ali za maksimalan učinak nanesite malo sredstva za uklanjanje mrlja prije odlaganja odjeće u perilicu.

4. Plijesan
Imate plijesnu mrlju na šatoru? Evo kako ćete ju ukloniti bez uništavanja materijala. Pomiješajte 60 g amonijaka (opet kupite u ljekarni) sa 30 ml tekućeg deterdženta za rublje (bez klora) u jednoj litri vode. Četkom namažite ovu otopinu na mrlju, dobro utrljajte, crijevom isperite i zatim sušite na zraku. Ako to ne ukloni mrlju onda uzmite izbjeljivač sa klorom (150 ml na litru vode, primjena jednaka). Ali prije upotrebe izbjeljivača provjerite postojanost boja na šatroskom materijalu, na nekom manje vidljivom dijelu. Ovdje je dobra ideja podsjetiti da NIKADA, baš nikada ne miješate izbjeljivač sa klorom i amonijak, jer pare koje nastanu mogu biti smrtonosne.

5. Senf
Iskušano domaće sredstvo kod mrlja od senfa je trljanje malo glicerina na mrlju, zatim pranje odjeće u perilici na uobičajen način. (napomena: glicerin najrpije treba zagrijati. Jednostavno natopite bočicu sa glicerinom u čaši jako tople vode.) Glicerin možete kupiti u ljekarni, ali ako vam ni tako nije pri ruci, uzmite običan deterdžent za rublje kao rješenje. Isperite, zatim ponavljajte proces dok mrlja ne nestane, pa sušite na zraku.

6. Glina i blato
Kada glina na odjeći ostavi mrlje, neka se mrlja dobro osuši, zatim četkom istljajte prašinu sa odjeće. Zatim operite odjeću u hladnoj vodi i natopite u mješavinu od jednog dijela izbjeljivača sa sumpornim perboratom bleach (bez klora, to su gotovo svi izbjeljivači za odjeću) i 4 dijela tople vode. Dodajte malo tekućeg deterdženta za rublje. Nakon pola sata, temeljito isperite i perite sa sapunom i izbjeljivačem. Ako mrlja potraje, uzmite sredstvo za uklanjanje hrđe i pratite upute na pakiranju; ali se pobrinite da je tkanina temeljito isprana prije pranja u perilici, pa zatim više nemojte koristiti izbjeljivač. Ili odnesite odjeću na kemijsko čišćenje.

7. Katran
Katran je zaista gadna mrlja (teško ju je ukloniti), zato je najbolje početi odmah nakon što je nastala. Položite odjevni predmet sa mrljom na stari ručnik, stari tepih ili papir, te natopite kerozinom. Kada ručnik upije sav kerozin, nastavite ga mijenjati dok god sa odjeće silazi katran. Uzmite sredstvo za uklanjanje mrlja prije pranja i operite njime tkaninu u što je moguće toplijoj vodi. Kada voda ispere ostatke katrana, pokušajte ukloniti što je veći dio mrlje moguće prije pranja u perilici