21 listopada 2010

Recept za domaći čokoladni sladoled



Ljubitelji čokolade – ovo je jedan od najbolji domaćih čokoladnih sladoleda koje ćete ikada probati. Bit ćete ponosni što ste ga izradili sasvim sami.

3/4 šalice šećera
1 malica mlijeka
1/4 žličice soli
2 žlice nezašećerenog praška kakoa
3 žumanjka, lagano izlupana
60 g nasjeckane poluslatke čokolade
2 šalice vrhnja za kuhanje
1 žličica ekstrakta vanilije

Upute
U tavi pomiješajte šećer, mlijeko, sol i kako prah. Kuhajte na srednjoj vatri, stalno miješajući. Neka mješavina počne krčkati.
Stavite žumanjke u manju zdjelu. Postupno umiješajte 1/2 šalice vruće mješavine sa kakaom. Izlijte mješavinu jaja i kakaoa natrag u tavu. Zagrijavajte dok se zgusne, ali ne smije zakuhati.
Uklonite tavu sa topline i umiješajte nasjeckanu čokoladu. Nastavite miješati dok se čokolada sasvim otopi. Prelijte mješavinu u ohlađenu zdjelu i stavite u hladnjak na 2 sata, dok se krema zaista zaledi, ali povremeno promiješajte.
Nakon što se krema sasvim ohladila, umiješajte vrhnje i ekstrakt vanilije. Prelijte u posudu za sladoled i spremite na hladno.

Jednostavni domaći sladoled od jagoda
Nećete vjerovati kako predivan okus imaju zaleđene jagode! Ako volite sladoled od jagoda, dužni ste sebi da isprobate ovu nevjerojatnu poslasticu.

680 g smrznutih zašećerenih jagoda, narezanih na velike komade chunks
1/2 šalice šećera
1 žlica šećera
1 1/2 šalica vrhnja za kuhanje

Upute
Stavite smrznute jagode u blender. U zdjeli pomiješajte šećer sa vrhnjem. Neka blender miješa na srednjoj brzini, a vi polako kroz otvoreni poklopac dodajte to vrhnje. Miješajte dok nastane lijepa i glatka smjesa, a voće je u sitnim komadima.
Prelijte mješavinu sa jagodama u plitku posudu i hladite 2 sata u zamrzivaču, dok se krema ne stisne.