27 listopada 2010

Sastavite svoj set za prvu pomoć



Set za prvu pomoć čini se kao staromodna sitnica, ali činjenica jest da i danas – kao i nekada ranije – dobro sastavljeni set možet vam uštedjeti mnogo vremena pri liječenju manjih ozljeda. Također, u slučaju veće nesreće dobro pripremljeni set za prvu pomoć može biti vaša prva linija obrane dok stignu kola hitne pomoći.
Temeljito pregledani i sastavljeni set uvijek treba držati u svome domu i u autu. Osim toga, uvijek trebate imati spreman takav set za putovanja, da ga možete ponijeti kada vas nekoliko dana neće biti kod kuće.

Pravilno sastavljeni set treba uključivati mnoge stvari. Prvo i najvažnije, mora sadržavati stvari potrebne za tretman rana: zavoje svih veličina, gaze, flastersku vrpcu, male škare, alkohol ili dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje rana, izvorsku vodu u boci ili destiliranu vodu, čistu i suhu krpu, te antibakterijsku kremu ili sprej. Uz sve to trebaju stajati sterilne rukavice, te antibakterijske maramice i slično za čišćenje nakon tretmana ozljede.

Kao dodatak ovim najvažnijim predmetima u svoj set možete uključiti razne lijekove – protiv bolova, aspirin, protiv proljeva, nešto protiv alergija sa brzim djelovanjem kao što je Benadryl, te rezervu lijekova koje vi i ukućani redovito koristite.

U slučaju trovanja zbog nepažnje, odmah kontaktirajte Centar za javno zdravstvo – držite njihov broj u kutiji sa setom za prvu pomoć – i pripremite se za davanje sirupa Ipecac ako bude potrebno. Postoje u ljekarnama manja pakiranja ovog iznimno važnog preparata koji može spasiti život.

Također u kutiji sa setom za prvu pomoć spremite i brojeve telefona vašeg liječnika, ljekarne, informacije o tome koji ukućan uzima koje lijekove i informacije o zdravlju svih vaših ukućana. To će vam prilično uštedjeti vrijeme kada morate nekome prenijeti sve te informacije.

U većini ljekarni možete kupiti unaprijed sastavljeni set za prvu pomoć. On je prikladan, jednostavan za korištenje i sadrži većinu gore navedenih predmeta koji su vam potrebni. Ali da biste sastavili najučinkovitiji set najbolje je da sve što vam je potrebno nabavite sami. Većinu predmeta možete nabaviti u ljekarni ili obližnjem trgovačkom centru. Napravite nekoliko setova i spremite ih na mjesta u kući gdje ih lako možete uzeti kad vam je potrebno.

Biti pripremljen može pojačati vašu obranu. Dobro sastavljeni set za prvu pomoć može vam biti osiguranje protiv bolesti i ozljeda gdje god da se nalazite.