26 listopada 2010

Recepti za domaće maske za lice



Domaća maska za lice pomaže u vraćanju prirodnih ulja i vlage u kožu. Ako promatrate pažljivo, pronaći ćete mnogobrojne sastojke za masku u svojoj kuhinji. Neki od najvažnijih načina za pripremu domaće maske opisani su ispod:

Maska od jaja: uzmite žumanjak iz jednog jajeta, pomiješajte ga sa dvije žlice ružine vodice i jednom žlicom meda. Koristite jednom tjedno. Najkorisnija je tijekom zime. Ako imate bore, uzmite bjelanjak iz jednog jajeta, izlupajte ga, dodajte mu 3 žlice zobi u prahu; jednu žlicu meda, pa namažite na lice. Za previše isušenu kožu metoda je ova: žumanjak iz jednog jajeta, 2 žlice soka naranče, pola žlice soka limunai nekoliko kapi ulja slatkog badema. Dobro izmiješajte i namažite na lice. Držite do pola sata prije ispiranja.

Maska od zrna soje ili leće: uzmite oko 50 g zrna soje (ili leće), natopite ih u vodi i ostavite preko noći. Ujutro ih sameljite u glatku pastu , ali uklonite ljuske. U pastu umiješajte neprokuhano mlijeko i bademovo ulje, pa namažite na lice.

Maska od graham brašna: uzmite jednu žlicu tog brašna, malo curry začina, pola žlice meda i pola žlice maslinovog ulja. Dobro promiješajte i namažite na lice.

Maska od blata: uzmite žlicu sitno mljevenog kozmetičkog blata, žlicu ružine vodice ili mlijeka za čišćenje i pripremite gustu pastu. Namažite na lice, deblji sloj na masnije dijelove, tanji sloj na suhe dijelove. Ostavite tako 10 min, a onda isperite mlakom vodom.

Maska od sandalovine: napravite pastu od sandalovine, dodajte ružinu vodicu i namažite na lice. Ova maska ima ohlađujući efekt. Ako je koža masna u masku ubacite vrlo malu količinu sumpora.

Maska od mente: sameljite svježe lišće mente i namažite tu kremu na lice, ostavite 20-25 minuta. Maska će upiti unutrašnju toplinu iz kože.

Maska za lice od gorušice: uzmite 1 žlicu zrna leće, 2 žlice gorušice. Dobro promiješajte, namažite na lice i ostavite pola sata. Ugodno je za kožu pogođenju visokim temperaturama. Namaz od maslaca: ako je lice isušeno zbog topline, pomiješajte žlicu maslaca sa malo vode i namažite na lice.

Maska od krastavca: ogulite krastavac i sameljite ga na sitno. Ulijte malo neprokuhanog mlijeka i namažite. Ugodna je maska.

Koliko puta treba koristiti masku za lice? Ovisi o godinama i stanju kože. Za one u dobnoj grupi 14-25 godina sa normalnom kožom dovoljno je jednom na mjesec, ali za one sa isušenom kožom nije loše i do dva puta mjesec koristiti masku. Za starije osobe maska na licu jednom u tjedan dana je potreba, ako ne želite da se godine mogu isčitati sa lica.