17 listopada 2010

Zgodni mali savjeti



Plahte
Nakon sušenja posteljine, uredno složim sve plahte i jastučnice na hrpu i navučem ih u jednu veliku jastučnicu. Slijedeći puta kada mijenjam posteljinu samo izvadim jastučnicu koju želim i sve mi je spremno. Nema potrebe tražiti sve komade koji se slažu.

Ponovo zagrijavanje pizze
Zagrijte ostatak pizze na teflonskoj tavi na štednjaku, srednje jaka vatra dok se ne zagrije. To će ju održati hrskavom. Neće biti gnjecava kao pizza iz mikrovalne. Ovo su prikazali na jednom TV kanalu sa kuhanjem i zaista je djelotvorno.

Lako pripremljena punjena jaja
Stavite skuhane žumanjke u plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Zatvorite vrećicu i lagano udarajte jaja dok se ne smrve.
Dodajte ostale sastojke, otvorite vrećicu, nastavite drobiti, temeljito miješajući.
Odrežite vrh vrećice, istiskajte mješavinu u pripremljene bjelanjke.
Zatim jednostavno bacite iskorištenu vrećicu – brzopotezno čišćenje.

Povećanje količine glazure
Kada kupite pakiranje glazure u trgovini, miješajte ju mikserom nekoliko minuta. Tako joj možete udvostručili količinu. Zatim možete preliti tom glazurom više kolača za iste novce. Također sa svakom porcijom tako pojedete manje kalorija.

Zagrijavanje kruha iz zamrzivača
Za zagrijavanje keksa, palačinki ili muffina koji su stajali u zamrzivaču, stavite ih u mikrovalnu sa šalicom vode. Povećanje vlage održat će hranu vlažnom i pomoći da se brzo zagrije.

Bacanje starih novina
(Ovo sam koristila i u vrtu – čak je i trava povenula) Počnite tako što ćete komadiće novina ubaciti u biljke lončanice. Ubacite normalno gnojivo u zemlju. Nakvasite stare novine, složite sloj oko biljke preklapajući ako je potrebno, pokrijte kompostom i zaboravite na korov. Korov će ipak malo izići pored vrtlarskog gnoja, ali neće proći kroz mokre novine.

Slomljeno staklo
Uzmite suhu vatenu kuglicu za sakupljenje sitnih komada stakla – vlakna će uhvatiti čak i ono što ne možete vidjeti!

Bez komaraca
Stavite omekšivač u listićima u svoj džep. Od toga će se udaljiti svi komarci.

Bez vjeverica!
Da biste spriječili vjeverice da vam pojedu biljke pospite ih sa malo kajenskog papra. Kajenski papar neće naštetiti biljkama, ali vjeverice im neće niti prići. Kako biste ih spriječili da vam pojedu sjemenke za ptice, dodajte prašak crvene paprike u sjemenke. Pticama to neće smetati, ali vjeverice to mrze!

Olakšano zahvaljivanje
Kada pripremate djevojjačku zabavu ili zabavu povodom rođenja djeteta, kupite kutiju zahvalnica za počasnu gošću. Tijekom zabave podijelite omotnice, pa neka svatko na svoju napiše adresu. Kada počasna gošća zabave bude spremna za pisanje zahvala, sve će koverte već biti adresirane!

Novi bicikl
Ako kupujete novi bicikl za dijete, stavite sliku djeteta u ručku ispod plastične navlake. Čak i ako bicikl bude ukraden, pa kasnije pronađen možete ukloniti plastičku i provjeriti da li je to zaista bicikl vašeg djeteta.

Prilagodljivi usisavač
Da biste izvukli nešto što je ispod ormara ili hladnjaka, na usisavač prikopčajte kartonsku rolu od papira za umatanje poklona. Nju možete lako saviti da biste si napravili pristup tim teško dostupnim mjestima.

Smanjivanje statičkog elektriciteta
Pričvrstite malu zihericu na rub gaćica, pa vam se za njih neće zalijepiti haljina ili suknja.
Isto će pomoći i kada poželite odjenuti hlače od materijala koji se pripija uz tijelo.
Stavite zihericu na rub gaćica i - voila! – nema više elektriciteta.

Mjerice
Prije nalijevanja ljepljive mase u mjericu napunite ju toplom vodom.
Izlijte toplu vodu, ali nemojte posušiti mjericu. Tada ulijte sastojak koji treba mjeriti, pa gledajte kako ga je lako izvaditi.

Zamagljena stakla automobila?
Mrzite zamagljena stakla? Kupite spužvu za brisanje školske ploče, pa ju spremite u pretinac za rukavice u automobilu.
Kada se stakla zamagle istrljajte ih spužvom! Bolje je od bilo kakve krpe!

Regenerator
Iskoristite regenerator za kosu dok brijete noge. Puno je jeftiniji od kreme za brijanje, a noge su vam nakon njega zsiat glatke. Također je ovo i jednostavan način da potrošite regenerator koji ste kupili, a nije vam se svidio na kosi...

Zbogom voćnim mušicama
Da biste se riješili dosadnih voćnih nametnika, uzmite malu čašu i napunite ju do pola sa jabučnim octom i 2 kapi deterđenta za posuđe – dobro pomiješanih. Otkrit ćete da su se sve mušice utopile u čaši i nestale zauvijek!

Riješite se mrava
Stavite malu količinu kukuruzne kaše na mjestu gdje ste vidjeli mrave. Oni će ju pojesti, otići "doma" i neće ju moći probaviti... pa će pomrijeti. Možda će za to trebati i tjedan dana (posebno ako je kišno), ali ipak će djelovati... a vi se ne morate brinuti da ćete naštetiti kućnim ljubimcima ili djeci!

Nema više pijeska
Ponesite dječji puder na plažu. Uvijek imajte malu bočicu dječjeg pudera u blizini dok ste na plaži.
Kada se spremate krenuti kući jednostavno pospite sebe i djecu tim puderom i sav će pijesak jednostavno skliznuti sa kože.