15 veljače 2014

10 jednostavnih savjeta za mršavljenje



1. Razmislite koju namirnicu jedete redovito, a znate da nije zdrava – pa ju prestanite jesti. Za mene su to bili prženi krumpirići (pommes fittes). Volim ih, ali čini se da i oni vole moja bedra. Kad znate koje hrane se treba riješiti, slijedeće na popisu postaje lakše. Uklonite takvu hranu iz svoje prehrane – jedno po jedno, u redovnim razmacima. Kada činite takve male promjene u prehrani, kreirate si novi stil života i primičete se željenom rezultatu.

2. Započnite dan sa zdravim doručkom. Izbjegavajte hranu bogatu šećerom da se ne bi tijekom prijepodneva osjećali iscrpljeno i imali promjene raspoloženja.

3. Jedite hranu bogatu vlaknima, zbog koje ćete manje čeznuti za hranom općenito tijekom dana i osjećati se sitije.

4. Smanjite jedenje obrađene hrane. Učinite tu promjenu tako što ćete jesti kruh baziran na pšeničnom, a ne bijelom brašnu. (Osim ako ste alergični na pšenicu)

5. Pijte puno vode. Zlatno pravilo je da tijekom dana popijete 1/4 svoje težine u kilogramima. Dobrobiti se zbrajaju, jer voda čini detoks tijela, pojačava metabolizam i popravlja probavne funkcije. Stvorite si naviku da započnete dan ispijanjem 3 dcl vode čim otvorite oči.

6. Smanjite konzumiranje – ili izbjegavajte – gaziranih pića što je više moguće. Obični gazirani sokovi (2,5 dcl kole) imaju tonu šećera. U prosjeku najmanje 16 žličica. Dijetne kole imaju 0 kalorija, ali imaju umjetne sastojke koji nisu zdravi. Zato ih izbacite iz svoje prehrane što je prije moguće.

7. Jedite male obroke tijekom dana. Ako dodate zdrave grickalice nećete biti gladni i time ćete stvoriti naviku da češće jedete male količine hrane tijekom dana. Odlično pravilo je jesti 5 – 6 malih obroka tijekom dana, a to je i puno zdravije nego 1 do 2 velika obroka. Iznenadit ćete se koliko puno energije ćete osjećati. Kreirajte plan koji će vam funkcionirati u stilu života. Uživajte u doručku, grickanju, ručku, grickanju i večeri, a onda još jednom grickanju ako ste jako gladni kasno navečer. I opet, sve to treba biti male količine i zdravih namirnica.

8. Ponesite „hitnu pomoć“ u obliku hrane za slučaj da postanete gladni dok ste izvan kuće. Dobra je ideja uvijek imati nešto za grickanje u autu. Proteinski prutići su odlična grickalica koju treba imati uz sebe.

9. Odaberite vrijeme koje vam odgovara nakon kojeg više nećete jesti, a naravno bolje je završiti što ranije.

10. Započnite sa jednostavnim planom vježbanja koje će pokrenuti vaše tijelo. Zaista ćete se iznenaditi kada otkrijete vježbe koje vas inspiriraju i osnažuju. Meni omiljene su trbušnjaci i pilates lopta.